Gewichthefster na WK-medailles opnieuw gepakt op doping

Gewichthefster Romela Begaj is opnieuw betrapt op het gebruik van doping. De 31-jarige Albanese won in december op het wereldkampioenschap in het Amerikaanse Anaheim in de klasse tot 69kg nog goud op het trekken en zilver in de totaalstand.

In 2014 werd Begaj na het WK ook al betrapt, waarbij ze een gouden medaille in moest leveren. Ze werd twee jaar geschorst en miste zo de Olympische Spelen van Rio de Janeiro. Dit keer is de hardleerse Albanese wederom betrapt op de steroïde stanozolol.

Haar man en coach Gazmend Hackani zegt dat zijn vrouw helemaal geen verboden middel gebruikt heeft en is vol vertrouwen dat de B-staal negatief blijkt. Als dat, zoals te verwachten valt, niet het geval is hangt Begaj minstens vier jaar schorsing boven het hoofd, maar mogelijk ook levenslange uitsluiting van de sport.

Gewichtheffen is een van de weinige sporten waarin Albanië zich in de (sub)top van de wereld terug weet te vinden. Dat gaat helaas wel gepaard met de nodige dopingproblemen, zoals onder meer ook van Daniel Godelli, die zijn historische wereldtitel kwijtraakte na een positief plasje.