Viviani sprint naar zege in derde etappe Tour Down Under

Elia Viviani heeft de derde etappe in de Tour Down Under gewonnen. De Italiaan van Quick-Step Floors klopte in de massasprint Phil Bauhaus. Caleb Ewan, de leider in het algemeen klassement, werd derde.

Net zoals in de eerste twee etappes kozen Nickolas Dlamini (Dimension Data) en Scott Bowden (UsiSA-Australia) opnieuw vroeg in de etappe voor de aanval. Dlamini zou als eerste boven op de enige gecategoriseerde klim van de dag en verstevigde daarmee zijn leidende positie in het bergklassement. Daarmee was het doel bereikt voor de Zuid-Afrikaan en liet zich halverwege de etappe terugzakken in het peloton.

Bowden zou langer voorop blijven, maar met nog twintig kilometer te gaan was ook het avontuur van de Australier voorbij. Tiago Machado zou op zeventien kilometer van de streep in de aanval trekken, maar de Portugees van Katusha-Alpecin kreeg nooit veel ruimte van het peloton en werd met nog acht kilometer te gaan weer ingerekend door het peloton.

In de sprint die daarop volgde leek de ploeg van Ewan de beste papieren te hebben. De Australische sprinter werd perfect afgezet door zijn ploeg Mitchelton-Scott, maar Ewan twijfelde zelf te lang. Mede hierdoor sprintte Viviani makkelijk naar zijn eerste zege voor zijn nieuwe werkgever Quick-Step Floors. Ook de Duitser Bauhaus zou Ewan nog voorbij sprinter, waardoor de klassementsleider als derde over de finish kwam.