Mauritius zet zich schrap voor orkaan Berguitta

Het bountyeiland Mauritius zet zich schrap voor de komst van orkaan Berguitta. Lang zag het er naar uit dat de orkaan de eilandengroep links zou laten liggen maar de laatste dagen is het pad van Berguitta drastisch veranderd. Vanochtend is de orkaan opgewaardeerd naar de tweede categorie en verwacht wordt dat de storm vandaag nog verder in kracht zal toenemen. 

De kans bestaat dat de orkaan nog in de derde categorie terecht gaat komen. Het eiland zal dan mogelijk te maken krijgen met windsnelheden van 180 kilometer per uur en een stormvloed van enkele meters. Wellicht dat enkele windstoten nog hoger uit zullen pakken. Het ziet er vooralsnog naar uit dat de kern van de storm morgenavond rond 19.00 uur (Nederlandse tijd) langs Mauritius zal razen. 

Het lijkt voor Mauritius de zwaarste orkaan sinds 2002 te worden. Destijds trok orkaan Dina langs het eiland en richtte daar grote schade aan. Na Mauritius zal Berguitta verder trekken en vermoedelijk ook het eiland La Reunion gaan treffen. Vermoedelijk zal Madagascar deze keer buiten schot blijven. Daar richtte cycloon Ava vorige week een ravage aan. Daar vielen 51 doden.