Blokhuijsen na stevig amateurisme toch Europees kampioen massastart

Schaatser Jan Blokhuijsen heeft zich op het EK afstanden in het Russische Kolomna laten kronen tot Europees kampioen op de massastart. Dat had nog wel wat voeten in de aarde, want door ongekend amateurisme was lang niet duidelijk wie er nou gewonnen had - overigens geen totaal onbekend verschijnsel op de nog jonge massastart.

De schaatsers in het peloton reden hun rondjes en op een gegeven moment was het tijd voor de eindsprint. Die werd enigszins verrassend gewonnen door Blokhuijsen, die de Italiaan Andrea Giovannini wist te kloppen. Zo leek het althans allemaal te gaan, tot bleek dat de eindsprint stiekem de eindsprint helemaal niet was: de finish lag namelijk een rondje eerder, maar dat wist niemand.

Na afloop kwam zoals het hoort uitslag in beeld, en wat schetste een ieders verbazing? Niet Blokhuijsen, maar de Let Haralds Silovs bleek gewonnen te hebben! Paniek alom, want het donkergekleurde Letse pak was toch wel bijzonder makkelijk te onderscheiden van het oranje pak van Blokhuijsen. Al snel bleek hoe de vork in de steel stak: de organisatie had geblunderd.

Bij de voorlaatste doorkomst werd de bel geluid om de laatste ronde aan te geven, maar dat werd een rondje later - dus eigenlijk bij de finish - gewoon nóg eens gedaan. Tot overmaat van ramp werd het rondebord niet goed bijgehouden en het enorme gepruts van de organisatie zorgde dan ook voor flink wat verwarring in de Kometa-hal.

De jury stapte door protest van Blokhuijsen naar de overlegruimte en hield zich daar drie kwartier bezig met de situatie. Na afloop werd dan toch Blokhuijsen uitgeroepen tot Europees kampioen, voor Giovannini en de Rus Ruslan Zakharov. Silovs zag zijn naam van de eerste naar de elfde plek zakken. 

De massastart is nog een jong onderdeel in het internationale schaatsen. Zo staat het evenement vaak nog bol met kinderziektes en onduidelijkheden, maar dat heeft schaatsbond ISU er niet van weerhouden om het met gezwinde spoed toe te voegen aan de Olympische Spelen. In Pyeongchang verschijnen komende maand Sven Kramer en Koen Verweij namens Nederland aan de start.