Weng wint Tour de Ski na machtsvertoon op slotklim

Langlaufster Heidi Weng heeft net als vorig jaar de Tour de Ski gewonnen. Tijdens de slotetappe stond geen maat op de Noorse, die vooral op de beruchte en loodzware klim naar Alpe Cermis, waar zoals gewoonlijk de finish lag, ongenaakbaar was.

De slotetappe in de Tour de Ski werkt doorgaans vrij simpel: men start met de verschillen in het algemeen klassement, dus wie als eerste over de finish komt pakt de eindzege. Weng begon daarom twee seconden achter landgenote Ingvild Flugstad Østberg en het duo bleef lang bij elkaar. Op het moment dat het écht steil werd was het echter gedaan met Østberg, toch meer een sprintster. Weng ging er vandoor en won uiteindelijk met een kleine vijftig seconden voorsprong.

Achter het Noorse duo vertrok de Finse Krista Pärmäkoski op 1:33 minuten als derde, tien seconden later gevolgd door Jessica Diggins. De Amerikaanse wist het gat te dichten en was op de monsterlijke klim ietwat verrassend de sterkere van de twee. Diggins legde de Finse erop en kwam een halve minuut eerder over de finish, waarmee ze als eerste niet-Europeaanse ooit het eindpodium van de Tour pakte.