Schansspringer Stoch schrijft geschiedenis op Vierschansentournee

Schansspringer Kamil Stoch heeft tijdens de Vierschansentournee geschiedenis geschreven. De Pool won de laatste wedstrijd in het Oostenrijkse Bischofshofen en dat completeerde zijn 'grand slam': hij won ook al in Oberstdorf, Garmisch-Partenkirchen en Innsbruck. Na de Duitser Sven Hannawald in 2001/02 is Stoch pas de tweede springer ooit die erin slaagt alle vier wedstrijden in één editie van de tournee te winnen.

Stoch stond na één sprong van de Paul-Ausserleitner-Schanze in Bischofshofen wederom aan de leiding, met landgenoot Dawid Kubacki en de Oostenrijker Stefan Kraft achter zich. In de tweede ronde kwam Robert Johansson met een fraaie sprong naar voren, wat goed bleek voor de vijfde plek. Kraft viel terug naar plek vier, Andreas Wellinger en Anders Fannemel werkten zich naar de derde en tweede plek.

Met alleen de twee Polen te gaan besloot Kubacki - en coach Stefan Horngacher - dat hij van een lager startpunt zou vertrekken. Dat kan bonuspunten opleveren als een bepaalde afstand wordt gehaald, maar dat deed Kubacki niet. Het had er veel weg van dat het een bewuste keuze was om Stoch's zege niet in gevaar te brengen en dat lukte: Kubacki viel terug naar plek negen, maar Stoch haalde nog één keer uit en won opnieuw.

In het eindklassement van de tournee eindigde Stoch mijlenver voor Wellinger. Fannemel wipte op het nippertje nog 0,2 punten over de Japanner Junshiro Kobayashi heen en beëindigde de tournee als derde. De Duitser Richard Freitag leek het Stoch lang moeilijk te maken, maar bij de derde wedstrijd ging hij onderuit.