Gekleurde auto's verboden: overspuiten of inleveren

Turkmenistan is een land waar de nodige opvallende zaken gebeuren. Denk aan bijzondere wetten, feestdagen voor de meloen en een inmiddels overleden oud-president die vertelde dat mensen op botten moesten knagen om hun tanden gezond te houden.

Dit keer is er weer een opmerkelijke regel in het boekje bijgeschreven: donkergekleurde voertuigen worden in de ban gedaan, en hardhandig ook. Zo werd een grote parkeerplaats in hoofdstad Ashgabat in de afgelopen maanden in rap tempo gevuld met donkergekleurde auto's, en inmiddels is duidelijk waarom: de politie had de auto's ingenomen, want ze hadden niet de juiste kleur.

In de afgelopen dagen zijn de auto's wel weer geretourneerd aan de eigenaren, maar daarbij kreeg men wel de opdracht om de boel over te laten spuiten. Auto-eigenaren in het Centraal-Aziatische land mogen namelijk nog wel vrij de kleur van hun voertuig kiezen, als het maar wit of zilver is. Dat meldt het kritische Hronika Turkmenistan

Rode en blauwe auto's hebben het niet makkelijk, zwarte auto's zijn helemaal de sjaak. Die worden zelfs de parkeerplaatsen af getrokken door de politie, die ze op een eigen parkeerplaats stalt. Het is overigens niet het begin van het opmerkelijke beleid: al vanaf 2015 gold een importverbod op donkergekleurde auto's, waarbij de autoriteiten geen uitleg gaven. Ze vertelden alleen dat het nodig was om witte auto's te kopen, 'want wit brengt geluk'.

Presidenten
Dat laatste lijkt afkomstig van president Gurbanguly Berdimuhamedov, een bijzonder bijgelovig man. Zo liet hij onlangs nog weten dat 2018 een goed jaar wordt, want het is het jaar van de hond, een wijs en vriendelijk dier. Zijn ogenschijnlijke voorliefde voor wit blijkt in het hele land: in geen enkel ander land zijn zoveel witmarmeren gebouwen te vinden als in Turkmenistan, waarvan vooral Ashgabat het hoogtepunt is.

Turkmenistan werd jaren geleid door Saparmurat Niyazov, die nogal gek was van zichzelf: de eerste twee maanden van het jaar werden min of meer naar hem vernoemd, de negende maand van het jaar kreeg de naam van Niyazov's boek, wat voor elke inwoner verplichte kost is.

Opvolger en huidig president Berdimuhamedov is wel een zeer bescheiden man. Zo staat er in de hoofdstad slechts een eenvoudig beeld van hem. Als strijder. Op een half-steigerend paard. Volledig in het goud. Bovenop een twintig meter hoge, (uiteraard witte) marmeren rots. Eigenlijk zoals elke zichzelf respecterende leider dat zou doen.