Verkeershinder verwacht door storm

Afgelopen nacht trok een felle buienlijn van west naar oost over het land. Hierbij kwamen zware tot zeer zware windstoten voor. In Vlissingen kwam het tot een extreem zware windstoot van 141 km/uur en werd kortstondig windkracht 11 gemeten! In de loop van de ochtend en begin van de middag komt het aan zee en op het IJsselmeer tot storm. In het noordwestelijk kustgebied verwachten we zelfs een zware westerstorm (10 Bft.). Als gemiddeld over een heel uur door een van de windmeters van het KNMI 9 Bft. wordt gemeten noteren we de eerste officiële storm van 2018.

De buienlijn die vannacht over het land trok veroorzaakte niet alleen in Vlissingen zeer zware windstoten. In heel Zeeland en het zuiden van Zuid-Holland traden op grote schaal zeer zware windstoten van 100-110 km/uur op en werd kortstondig windkracht 9 gemeten. In Cabauw (Utrecht) en Herwijnen (Gelderland, Betuwe) werden windstoten gemeten van respectievelijk 117 en 122 km per uur.

Meer zware windstoten
Er vallen vandaag overdag opnieuw enkele stevige buien. De meeste buien trekken over de noordelijke helft van het land. Zo zwaar als afgelopen nacht zijn de buien niet, maar ze kunnen in het hele land gepaard gaan met windstoten van 75-100 km/uur. Aan zee en rondom het IJsselmeer zijn zware tot zeer zware windstoten mogelijk van 90-110 km/uur. In het noordwestelijk kustgebied zijn zelfs windstoten mogelijk van 100-120 km/uur. Ook buiten de buien om treden in de kustgebieden felle windstoten op.

Verkeershinder
De meteorologen van Weeronline waarschuwen om vanochtend en begin van de middag in de kustgebieden en in de gebieden rondom het IJsselmeer niet met aanhanger of lege vrachtwagen de weg op te gaan. Vooral pal aan zee en op windgevoelige plekken zoals de dijk Enkhuizen-Lelystad (Houtribdijk) en de Afsluitdijk kan het erg gevaarlijk worden op de weg.

Op wegen die van noord naar zuid lopen, zoals de A2, A27, A9 en A7 (Noord-Holland) zijn de windstoten hinderlijker dan op wegen die van west naar oost lopen (zoals de A12 en A15). Dit komt doordat de westenwind op de wegen die van noord naar zuid lopen vanuit de zijkant op de auto’s en vrachtwagens beukt.

Schiphol
Ook het trein- en vliegverkeer kan ontregeld raken. Schiphol waarschuwt op haar websiite al dat door de verwachte storm vluchten vertraging op kunnen lopen of geannuleerd kunnen worden. Diensten van veerponten vallen mogelijk uit door de westerstorm. Daarnaast veroorzaakt de storm hoogwater langs de westkust. Ondanks dat sommige waterkeringen gesloten worden kunnen sommige kades toch onderlopen. Het zeewater wordt wel tegengehouden, maar rivierwater kan tijdelijk niet geloosd worden en daardoor stijgt de waterstand in de riviermondingen. Door de vele regen van de afgelopen dagen waren de rivierstanden al hoog.

Windpiek tussen 11 en 13 uur
De wind piekt rond het middaguur, tussen 11 en 13 uur. Tot circa 15:00 uur blijft het op de Wadden stormen, maar begin van de middag zullen de scherpe kanten er aan de westkust al vanaf gaan. Tweede helft van de middag neemt de wind significant af en worden ook de windstoten minder zwaar. In het binnenland verdwijnen de zware windstoten in de avond helemaal. Aan zee blijft het vanavond nog hard waaien (7 Bft.) met kans op zware windstoten van circa 80 km/uur.

Donderdag neemt de storm verder af in kracht. Uiteindelijk wordt de wind zwak tot matig uit het westen tot zuidwesten. Het blijft daarbij wisselvallig.

Update 09:45 uur
Rijkswaterstaat heeft laten weten dat de Oosterscheldekering (N57) en Zeelandbrug (N256) zijn afgesloten voor voertuigen met een aanhanger. Dit in verband met de harde wind. 

Verkeershinder verwacht door storm (Foto: Matthijs van der Linden, stormschade bij een lentestorm in 2017 in Amsterdam)
Verkeershinder verwacht door storm (Foto: Matthijs van der Linden, stormschade bij een lentestorm in 2017 in Amsterdam)