Theu Boermans maakt serie over Westerbork

Regisseur Theu Boermans werkt aan een vierdelige serie over kamp Westerbork. De productie, die moet worden uitgezonden door KRO-NCRV, concentreert zich op een groep Joodse gevangenen die tijdens de Tweede Wereldoorlog de wekelijkse revue verzorgde om het moreel in het Drentse doorvoerkamp van de nazi's hoog te houden. In ruil hiervoor werden de revue-artiesten vrijgesteld van transport.

Het is nog niet bekend wie de hoofdrollen gaan vertolken. Het scenario is van Peer Wittenbols, die eerder de bioscoopfilms Onder het hart en Oude Liefde schreef. Het wordt het eerste televisieproject van Boermans sinds het veelgeprezen De Prooi, over de val van de ABN-AMRO. Boermans hoopte de afgelopen jaren een speelfilm te maken van het toneelstuk Gijsbrecht van Aemstel van Vondel, maar dit plan strandde.

De serie moet in 2019 op televisie te zien zijn. Het project is ontwikkeld in nauwe samenwerking met Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Zo controleerde het Herinneringscentrum onder meer of het script historisch gezien correct was. De uitbreng van de serie gaat gepaard met een speciale expositie over de revue in het kamp en de uitgave van een boek over dit onderwerp.

Revue

Eerder werd al een documentaire over de revue in Westerbork gemaakt. Ook werkten filmregisseur Jean van de Velde en scenarist Edwin de Vries aan een speelfilm over dit onderwerp; het project had de titel Westerbork Blues. De film kwam uiteindelijk niet van de grond. Het verzetswerk van acteur Rob de Vries, die een Joods meisje uit Westerbork wist te bevrijden, vormde de rode draad van deze gestrande film.

De Duitsers gebruikten het kamp Westerbork in de Tweede Wereldoorlog als doorvoerkamp. Vanuit het Drentse dorp werden meer dan 100.000 Joden en verzetsmensen die waren opgepakt, getransporteerd naar vernietigingskampen en werkkampen in Duitsland en Polen. Tegenwoordig doet het oude kampterrein dienst als herinneringscentrum.

Theu Boermans maakt serie over Westerbork
Theu Boermans maakt serie over Westerbork (Foto: BuzzE)