Skiërs Myhrer en Shiffrin winnen 'city event' in dichte mist van Oslo

In Oslo is 2018 ook voor de alpineskiërs begonnen. In de Noorse hoofdstad stond het city event op het programma, een parallelslalom met zestien mannen en zestien vrouwen, die via een knock-outsysteem streden om de prijzen. Het werd een lastige wedstrijd, want de piste was gehuld in dichte mist.

Bij de mannen stond in de achtste finales gelijk al een ware kraker op het programma: Marcel Hirscher tegen Kjetil Jansrud, twee van de grootste namen in het skiën van de afgelopen tien jaar. De Oostenrijker bleek tot verdriet van het thuispubliek net wat beter, maar Hirscher ging in de kwartfinales verrassend onderuit tegen de ijzersterk skiënde Brit Dave Ryding.

Ryding ging in de halve finales tegen Michael Matt in run één onderuit, maar vocht zich knap terug en strandde op slechts 0,15 seconden. In de andere halve finale won de Zweed Andre Myhrer van Linus Strasser. De Duitser had in de eerste ronde eveneens voor een teleurstelling voor het thuispubliek gezorgd, want hij schakelde favoriet Henrik Kristoffersen uit nadat de Noor een flinke fout maakte.

Ryding en Strasser streden zo om de derde plek, een duel waarin de Duitser net iets te sterk bleek. In de finale had Myhrer in run één nipt de overhand, waarna Matt in de tweede run al het mogelijke risico nam. Teveel, zo bleek, want de Oostenrijker ging tegen de vlakte en Myhrer kon de armen in de lucht steken als winnaar.

De strijd bij de mannen (Bron: YouTube)

Bij de vrouwen werd Mikaela Shiffrin weinig verrassend de eerste halvefinaliste, hoewel ze het knap lastig had met de Duitse Lena Dürr. Shiffrin klopte vervolgens Frida Hansdotter uit Zweden, terwijl de andere halve finale een Zwitsers onderonsje werd. Wendy Holdener nam het op tegen haar jonge landgenote Melanie Meillard, die Petra Vlhova uit Slowakije verrassend uitschakelde. Meillard's opmars werd gestopt door Holdener, die zich voor de finale plaatste.

In de strijd om plek drie zegevierde Meillard met minimaal verschil tegen Hansdotter, waardoor de tiener haar eerste podiumplek ooit pakte. In run één van de finale was Shiffrin Holdener de baas, maar met 0,01 seconden was een kleiner verschil nauwelijks mogelijk. In run twee was de Amerikaanse weer net iets beter en dus pakte zij de overwinning, voor de Zwitserse.

De strijd bij de vrouwen (Bron: YouTube)