Peuter speelt met fornuis, 12 doden door brand

In New York zijn donderdagavond zeker twaalf mensen om het leven gekomen door een felle brand in een flatgebouw in The Bronx. Vier gewonden liggen nog in levensgevaar in het ziekenhuis. Ook zes brandweerlui zijn gewond geraakt. De brandweer van New York heeft laten weten dat de brand begonnen is doordat een 3-jarig kind met het fornuis speelde.

Daniel Nigro, de baas van de New Yorkse brandweer, vertelde tegenover media dat de brand zich met een noodgang door het vijf verdiepingen tellende gebouw verspreidde, waardoor veel mensen vast kwamen te zitten. De slachtoffers vielen dan ook niet alleen door verbranding, maar ook door de rook - tijd om überhaupt te reageren was er namelijk nauwelijks.

Een 3-jarige jongen, die volgens de brandweer wel vaker met het fornuis had gespeeld, is de veroorzaker van de brand, zo vertelde Nigro. "Voor zijn moeder het door had, had de brand de keuken al verzwolgen." Volgens Nigro was de moeder op het moment wel thuis, maar lette ze niet op de jongen. Tegen de tijd dat ze de vlammen ontdekte was het al te laat.

"Samen met haar kinderen van twee en drie jaar oud verliet ze haar appartement. Ze liet de deur open, dus het vuur verspreidde zich razendsnel via de trappen", aldus Nigro, die er een duidelijke les aan verbond richting een ieder die ooit de pech heeft met een dergelijke situatie te maken te krijgen: "Deuren dicht, deuren dicht, deuren dicht. Als er helaas brand ontstaat in je appartement, moet je de deur dicht trekken als je het appartement verlaat. Het resultaat van het nalaten daarvan zien we hier."

De brand ontstond 's avonds kort voor zeven uur. Kinderen renden zonder jas de ijzige kou in, terwijl brandweermannen er onder de zware omstandigheden in slaagden het vuur in zo'n twee uur tijd onder controle te krijgen. "Tegen de tijd dat ik beneden kwam, stonden er al bijna drie appartementen in de fik. Ik zag alleen wat kinderen op de brandtrap, zonder jas of pyjama, in de vrieskou", aldus Rafael Gonzalez, die tegenover het gebouw woont.

Nigro vertelde dat slachtoffers op meerdere verdiepingen van het 25 appartementen tellende gebouw gevonden werden. Volgens de brandweerchef is het niet ongebruikelijk dat kinderen gefascineerd zijn door vuur en is het ook niet zeldzaam dat branden beginnen door gedrag van kinderen. "In een stad waar tragedie zeker niet onbekend is, zijn ze geschokt door deze gebeurtenis."

De brand was de dodelijkste in de stad in ruim 25 jaar: in 1990 kwamen eveneens in The Bronx 87 mensen om bij een brand in een club.