Oud-voetballer Weah nieuwe president Liberia

George Weah is de nieuwe president van Liberia. De voormalige voetbalvedette heeft in de beslissende tweede ronde van de verkiezingsstrijd zijn rivaal Joseph Boakai duidelijk verslagen. De 51-jarige Weah kreeg steun van 61,5 procent van de ruim twee miljoen stemgerechtigden in het West-Afrikaanse land. De opkomst lag rond de 56 procent.

De voorzitter van nationale kiescommissie riep Weah donderdag tot winnaar uit, nadat 98,1 procent van de stemmen was geteld. Weah volgt in januari Ellen Johnson Sirleaf, die na twee termijnen niet kon worden herkozen, op als staatshoofd. Het is de eerste democratische machtswisseling in Liberia sinds 1944. Boakai (73) was vicepresident.

Weah groeide op in een sloppenwijk van hoofdstad Monrovia en werd een ster in dienst van grote clubs als AS Monaco, Paris Saint-Germain en AC Milan. Hij speelde zestig interlands en is de enige Afrikaan die door de FIFA werd gehuldigd als beste voetballer ter wereld. Dat gebeurde in 1995, het jaar dat hij van Parijs verhuisde naar Milaan.

Sirleaf

Johnson Sirleaf was, na een verkiezingszege op Weah, sinds 2006 in functie. Ze zette een definitieve streep onder de burgeroorlog die het land jarenlang teisterde, maar kreeg veel kritiek omdat ze er niet in slaagde de corruptie door de elite uit te bannen of iets te doen aan de armoede.

Weah haakte daarop in en beloofde de Liberiaanse bevolking een betere toekomst. Nadat de uitslag was bekendgemaakt gingen zijn supporters de straat op om het succes luid toeterend te vieren.

George Weah nieuwe president Liberia
George Weah nieuwe president Liberia (Foto: ANP)