Advocaat twijfelt over aanpak Froome in dopingzaak

Chris Froome hoopt volgend seizoen te starten in zowel de Giro d'Italia als de Tour de France. De Brit moet eerst bewijzen dat zijn afwijkende test op Salbumol tijdens de voorbije Vuelta a España niet abnormaal was,maar dat kan wel eens verstrekkende gevolgen hebben.

Advocaat Rocco Taminelli sprak begin van deze week over de zaak-Froome met VeloNews en weet waarover hij het heeft. De Zwitser was de advocaat van Diego Ulissi toen die in 2014 betrapt werd op een te hoge waarde aan Salbutamol, gelijkaardig aan die van Froome (1.920 nanogram tegen 2.000 nanogram). Ulissi kwam toen uit voor Lampre-Merida en werd voor negen maanden geschorst.

De Italiaanse wielrenner onderging destijds testen om te kijken hoe zijn lichaam reageert op verschillende dosissen van het product tegen astma, een procedure die Froome waarschijnlijk ook gaat gebruiken voor zijn verdediging. 

"Ulissi was nalatig", zegt Taminelli. "Maar hij wilde niet valsspelen. Hij kon uitleggen dat hij het middel nam voor zijn gezondheid en daarom kreeg hij slechts negen maanden schorsing. Froome probeert het op een andere manier. Men zegt dat hij de toelaatbare hoeveelheid nam maar dat zijn lichaam de Salbutamol niet uitstootte. Het risico van die aanpak is groter. Als hij faalt dit te bewijzen, kan hij twee jaar krijgen en bovendien zijn Vuelta-zege of bronzen WK-medaille verliezen."

"Hij kan zijn verhaal gewoon niet meer veranderen", stelt de Zwitserse advocaat. "Ze zeggen niet dat hij teveel gepakt heeft. Als dat toch het geval blijkt te zijn, moet de antidopingcommissie van de UCI mogelijk concluderen dat hij valsspeelde. In de zaak van Ulissi probeerden we het wetenschappelijk uit te leggen, maar dat was een onbegonnen zaak. Hij moet zijn stelling kunnen bewijzen en dat is het moeilijkste. Ook al heeft hij met Mike Morgan een van de beste advocaten ter wereld."