Kabinet: waarschijnlijk genocide door IS

Het kabinet vindt dat terreurbeweging Islamitische Staat zich "hoogstwaarschijnlijk schuldig heeft gemaakt aan genocide en misdrijven tegen de menselijkheid". Dat schrijft minister Halbe Zijlstra van Buitenlandse Zaken aan de Tweede Kamer.

Volgens Zijlstra is het kabinet van mening dat er "voldoende feiten zijn vastgesteld" om te kunnen oordelen dat IS genocide heeft gepleegd. Hij constateert verder dat Nederland binnen de Raad van Europa "het enige land lijkt te zijn dat een zo vergaande vaststelling heeft gedaan ten aanzien van de wandaden van IS".

Tweede Kamerlid Joël Voordewind van de ChristenUnie noemt het "een goede eerste stap" om genocide door IS te erkennen. Zijn partij wil "volledige erkenning" van genocide op christenen en Jezidi's door de terreurbeweging. Hij wil dat Nederland zich hiervoor inspant in de VN-Veiligheidsraad.

Nederland is vanaf januari een jaar lid van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Het is het belangrijkste orgaan op gebied van internationale vrede en veiligheid.

Kabinet: waarschijnlijk genocide door IS
Kabinet: waarschijnlijk genocide door IS (Foto: ANP)