Turkse renner vertrekt bij Israëlisch team wegens spanning Midden-Oosten

Wielrenner Ahmet Örken is vertrokken bij Israel Cycling Academy. De 24-jarige sprinter uit Turkije tekende in september een contract bij de ploeg, waar men trots meldde dat het een symbool van vrede was dat een Turk bij een Israëlische ploeg kwam rijden. 

Dat symbool van vrede was echter geen lang leven beschoren: vanwege de toenemende spanning in het Midden-Oosten, onder meer te danken aan het gedoe rond de Amerikaanse ambassade in Israël, heeft Örken een verzoek ingediend om zijn contract te laten ontbinden. De ploeg probeerde hem nog van mening te doen veranderen, maar nadat dat niet lukte liet men hem gaan. Örken zegt dat zijn contract bij een Israëlische ploeg vooral zorgde voor mogelijke onveiligheid voor zijn familie.

Ploegbaas Ran Margaliot baalt, maar zegt dat de deur altijd open blijft staan voor de jonge Turk. "Het is een grote klap, Ahmet is een geweldige sporter en een goed mens. Hij was het eens met onze visie om sport boven politiek te plaatsen en vanuit Israëlische én Turkse hoek kreeg hij aanvankelijk veel steun. We zijn dan ook teleurgesteld in deze gang van zaken, maar als hij zich ooit weer bij ons aan wil sluiten is hij van harte welkom. Als ploeg zullen we onze boodschap uit blijven dragen."

Zelf geeft Örken aan dat hij blij is met zijn korte tijd bij de ploeg, maar wel voor de veiligheid van zijn familie moest kiezen. "Ik ben de ploeg dankbaar voor de kans, maar door de recente ontwikkelingen zag ik mij genoodzaakt voor mijn familie te kiezen. Met name mijn moeder en broer hebben het zwaar en mijn familie gaat dan toch boven mijn wielercarrière."