Braziliaanse darter maakt indruk op WK, Huybrechts kansloos onderuit

In het Londense Alexandra Palace is donderdagavond de eerste ronde van het wereldkampioenschap darts van de PDC afgesloten. Er stonden nog vier wedstrijden op het programma, waarna alle 32 klanten voor de tweede ronde bekend waren.

De avond begon met een Spaans onderonsje, waarin Cristo Reyes toch zeker de favoriet was om Antonio Alcinas te verslaan. Alcinas won echter de eerste twee sets en hoewel Reyes met moeite set drie pakte, kon de nummer 26 van de plaatsingslijst toch zijn koffers pakken: Alcinas maakte het matige potje met 3-1 af.

Kim Huybrechts, de mondiale nummer achttien, nam het vervolgens op tegen James Richardson, aanzienlijk lager genoteerd. De Hamster leek zijn hoofd echter nog in België te hebben, want hij gooide geen deuk in een pakje boter. Richardson gooide uitstekend, strafte de vele missers van Huybrechts hard af en won met 3-0, waarbij de Belg slechts twee legs won.

Darren Webster leek ondanks wat tegenstribbelen van de Zuid-Afrikaan Devon Petersen op weg naar een niet al te ingewikkelde zege, maar Petersen vocht zich knap terug in de wedstrijd en kwam tot 2-2 in sets. In de vijfde set was het echter gedaan met The African Warrior en Webster maakte het karwei keurig af: 3-2.

In de laatste wedstrijd kregen we een heus stukje dartsgeschiedenis te zien. Diogo Portela werd de eerste Braziliaanse darter ooit op een WK en dat had hij dik verdiend: de man die jaren spaarde om naar Engeland te kunnen verhuizen organiseerde eerder dit jaar op eigen houtje het Zuid- en Midden-Amerikaans kwalificatietoernooi. Braziliant nodigde iedereen persoonlijk uit en heette alle 26 deelnemers bij aankomst ook persoonlijk welkom, waarna hij het toernooi won.

Tegen niemand minder dan de nummer twee van de wereld, de door galstenen geplaagde Peter Wright, maakte Portela gelijk indruk door de eerste leg te winnen. Wright won de set wel, maar het tweede bedrijf ging zowaar naar de uitstekend spelende Braziliaan. Daar bleef het vervolgens wel bij, want Wright klaarde de klus gewoon, maar Portela mocht met opgeheven hoofd het podium verlaten na een uitstekend Braziliaans WK-debuut.