VN veegt erkenning Jeruzalem VS van tafel

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft de erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël door de VS afgewezen. Met 128 tegen negen stemmen werd een resolutie daarover aangenomen. Er waren 35 onthoudingen, onder meer van Canada, Argentinië en Australië.

De resolutie stelt dat de Amerikanen hun besluit moeten terugdraaien. Onder de tegenstemmers zijn onder meer Israël, de Verenigde Staten, Guatemala en enkele eilandstaten zoals Nauru in Micronesië.

De Palestijnse president Abbas noemde de uitkomst van de stemming een overwinning voor Palestina. De Israëlische regering verwierp de uitkomst van de stemming. Het kabinet van minister-president Netanyahu gaf de Amerikaanse president Trump nog maar eens een schouderklop voor diens besluit om Jeruzalem als hoofdstad te erkennen. Het kabinet noemde de stemming in de VN ,,een absurd theater".

De resolutie is volkenrechtelijk gezien niet bindend. De uitkomst is vooral symbolisch een teken aan de wand. Eenzelfde resolutie kon vorige week in de Veiligheidsraad rekenen op het veto van de Amerikanen. De andere veertien lidstaten stemden wel voor.

VN veegt erkenning Jeruzalem VS van tafel
VN veegt erkenning Jeruzalem VS van tafel (Foto: ANP)