Oud-president Saakasjvili wil naar Nederland

De Georgische oud-president Michail Saakasjvili, die in zijn ballingsoord Oekraïne onder vuur ligt, wil naar Nederland komen. Een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid bevestigt berichtgeving hierover door De Telegraaf. Saakasjvili is getrouwd met de Nederlandse Sandra Roelofs.

De advocaat van Saakasjvili heeft volgens het ministerie een verzoek gedaan om op basis van gezinshereniging naar Nederland te komen. Volgens de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) komt Saakasjvili in aanmerking. Hij is nog niet in Nederland.

De stateloze Saakasjvili is al een tijd weg uit Georgië en hij heeft zich in Oekraïne ontpopt als luis in de pels van zijn voormalige bondgenoot, president Petro Porosjenko. De autoriteiten lieten Saakasjvili eerder oppakken vanwege beschuldigingen dat hij betrokken is bij een criminele organisatie. Enkele duizenden mensen gingen de straat op om tegen zijn detentie te protesteren. De rechter stelde hem niet veel later weer op vrije voeten.

Saakasjvili, voormalig gouverneur van de Oekraïense regio Odessa, verwijt de overheid grootschalige corruptie. Saakasjvili kreeg eerder de Oekraïense nationaliteit cadeau, maar die is hem inmiddels weer afgenomen.

Oud-president Saakasjvili wil naar Nederland
Oud-president Saakasjvili wil naar Nederland (Foto: ANP)