M. Smith, Whitlock en Pipe naar tweede ronde PDC WK

Op dag zeven van het wereldkampioenschap darts van de PDC hebben alle geplaatste spelers zich geplaatst voor de tweede ronde. Justin Pipe had zelfs een verlenging nodig in de vijfde set om da voor elkaar te krijgen. Ook Michael Smith en Simon Whitlock zijn door.

Michael Smith heeft zich uiteindelijk met hangen en wurgen geplaatst voor de tweede ronde. De Engelsman kwam eenvoudig op 2-0 voor tegen Steve Lennon, maar liet het toch aankomen op een vijfde set. Daarin liet hij wel zijn klasse zien door die set binnen te halen met 118,44 gemiddeld.

Na 2-0 viel Smith behoorlijk stil. Lennon pakte zijn eigen leg met een dertiendarter, gevolgd door een veertiendarter. De derde leg werd een zoektocht naar de dubbel, die de debutant vond op dubbel één (3-0). In de vierde set kwam Smith vervolgens wel 2-0 voor, maar de partij over de streep trekken deed hij niet. Lennon brak liefst twee keer en vuurde er in zijn eigen leg een 12-darter in voor 2-2 in sets. In de vijfde set schakelde Smith een hogere versnelling en won de vijfde set. 

Whitlock en Martin Schindler verdeelden de eerste twee sets, waarna het niveau van de partij dramatisch achteruit ging. Whitlock miste dertien pijlen om zijn eigen leg te houden, waarna Schindler met een 28-darter voor de break zorgde. The Wall verzuimde echter zijn eigen leg te houden om de break te verzilveren, daardoor kon Whitlock terugbreken en vervolgens ook de set pakken met onder meer een zestiendarter.

Uiteindelijk sloot The Wizard, totaal niet bij de wedstrijd passend, af met een bulls-eye 127-finish voor de partij. Het werd 3-1. Met tien uit 38 was het echter dramatisch op de dubbels, waar Schindler nog overheen ging met zes uit 34.

Pipe gaf, net zoals Smith, een voorsprong van 2-0 uit handen in de partij tegen Bernie Smith. Laatsgenoemde won in het begin van de avond met een 2-0 overwinning op Xiao Chen Zong in de voorronde. Tegen Pipe hield Smith zijn gemiddelde rond de 88, maar hij kon er Pipe niet echt mee in de problemen brengen. The Force ging in zijn bekende langzame speelstijl naar een eenvoudige eerste set. Met een negentigfinish was de vierde leg op rij een feit, gevolgd door de 68-finish van de Kiwi voor zijn eerste leg. Pipe herpakte zich met een 180’er voor een veertiendarter en dubbel acht bracht hem al naar 2-0 in sets.

Pipe kreeg vanaf set drie opeens de regie in handen. Met een 121-finish trok hij de derde set naar zich toe. De vierde set opende de Nieuw-Zeelander ook nog met een 117-finish, om er een 104-finish achteraan te vuren. Pipe dwong wel een vijfde leg af met een 96-finish en miste één matchdart voor de 102-finish. Het stond gelijk. 

Smith stond via een 86 en 66-finish zelfs 2-1 voor en kon vanaf 56 aanleggen om de partij te winnen. Dat deed hij niet, waarna het de beurt was aan Pipe. Die faalde in de drie legs erna niet en trok de partij naar zich toe. Na afloop gaf The Force aan dat het na twee sets in zijn hoofd mis ging, hij was toen al bezig met het duel tegen Phil Taylor.

Uitslagen woensdag 20 december
Xiao Chen Zong 0-2 Bernie Smith (P)
Michael Smith 3-2 Steve Lennon
Simon Whitlock 3-1 Martin Schindler
Justin Pipe 3-2 Bernie Smith

Programma 21 december (20.00 uur)
Cristo Reyes v Toni Alcinas (P)
Kim Huybrechts v James Richardson
Darren Webster v Devon Petersen
Peter Wright v Diogo Portela

Voorronde (P) - Best of drie sets
Eerste ronde - Best of vijf sets