Geen hartafwijking bij hockeyster De Lange

Uit nader onderzoek is gebleken dat er geen sprake is van een hartafwijking bij Oranjespeelster Lisanne de Lange. De middenvelder van Laren heeft volledig groen licht gekregen voor de beoefening van topsport. Eerder kwam De Lange niet in actie op de HWL omdat de resultaten van de medische keuring een mogelijke kans op een afwijking aan haar hart aangaven. 

De Lange onderging in Nederland op 3 november een reguliere medische keuring. De resultaten hiervan gaven aanleiding tot nader onderzoek. Een aanvullende echo liet toen geen afwijkingen zien.

De Lange werd vervolgens last minute opgeroepen voor de HWL Final in Nieuw-Zeeland als vervanger van de geblesseerde Eva de Goede. Na aankomst in Nieuw-Zeeland werd er een CT-scan gemaakt en bleek een aanvullend inspanningsonderzoek gewenst. Hierop besloot de KNHB om De Lange uit voorzorg terug te trekken uit de toernooiselectie voor de Hockey World League Final in Auckland.

De gegevens uit diverse onderzoeken in Nieuw-Zeeland zijn na terugkomst in Nederland ook bekeken door de cardioloog die betrokken was bij het eerdere onderzoek. Tevens is er nog een extra onderzoek gedaan. Naar aanleiding van de resultaten hiervan is vastgesteld dat er van een hartafwijking geen sprake is. De Lange mag topsport bedrijven en kan blijven uitkomen voor haar club Laren en de nationale selecties. Afgelopen zondag kwam zij al in actie in de Hoofdklasse Zaal.

Arno den Hartog, technisch directeur KNHB: "Wij zijn blij voor Lisanne dat zij goed nieuws heeft ontvangen van de cardioloog. Het was vervelend om te moeten besluiten dat Lisanne niet mocht deelnemen aan de HWL Final, maar wij zijn ervan overtuigd dat dit de juiste beslissing was. De gezondheid van Lisanne heeft voor ons altijd voorop gestaan."

Lisanne de Lange: "Het was voor mij een vervelende en onzekere periode en ik ben blij dat die nu voorbij is. Ik heb me altijd gezond gevoeld, dan is het behoorlijk schrikken als je plotseling met zo’n proces wordt geconfronteerd. Gelukkig is uit alles gebleken dat ik topfit ben en ik sta nu lekker in de zaal te hockeyen en straks weer op het veld."