KNSB geeft Verweij en Schouten beschermde status

Schaatsers Koen Verweij en Irene Schouten hebben grote kans zich te plaatsen voor de Olympische Spelen in Pyeongchang. De KNSB heeft het duo aangewezen voor de massastart in Zuid-Korea, al bestaat er nog een kleine kans dat ze toch niet af mogen reizen.

Om de kans op succes te maximaliseren is er wederom een prestatiematrix opgesteld. Bij de mannen staan de 10.000 en 5.000 meter bovenaan omdat op deze afstanden de kans op goud het grootst is. Ook de 1500 en 1000 meter staan voor de eerste schaatser hoog genoteerd. De massastart staat op plek elf, waardoor Verweij in theorie tien schaatsers voor zich kan krijgen.

Bij de vrouwen heeft Schouten het makkelijker, want de massastart staat daar op plek acht. De grootste kans op goud wordt toegedicht op de 3.000 meter waar de eerste twee schaatssters direct naar Zuid-Korea gaan. Daarna volgen de 1500 en 1000 meter. Helemaal onderaan in de matrix staat de 500 meter waar de kans op eremetaal vrijwel nihil wordt geacht.

Zowel bij de mannen als vrouwen mogen tien schaatsers afreizen naar Pyeongchang. De eerste zeven plekken op de matrix worden op het olympisch kwalificatietoernooi automatisch ingevuld, waarna de KNSB de mogelijkheid heeft om de rest te doen. Voor de ploegenachtervolging zijn Sven Kramer, Jan Blokhuijsen en Verweij aangewezen, mits zij zich individueel plaatsen. Bij de vrouwen geldt dat voor Marrit Leenstra, Antoinette de Jong en Ireen Wüst.