Grapperhaus: nationaliteit terrorist afpakken

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) wil het Nederlanderschap intrekken van twee mannen die zijn veroordeeld voor terroristische misdrijven. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie bevestigd na berichtgeving door De Telegraaf.

Het gaat om twee broers die volgens de krant in Nederland zijn. Ze kunnen de beslissing nog aanvechten. Het totaal aantal terroristen van wie het Nederlanderschap is of wordt ingetrokken staat nu op zeven.

In september besloot toenmalig justitieminister Stef Blok de nationaliteit van vier mannen in te trekken die zich in het buitenland hadden aangesloten bij een terreurorganisatie. Dat was de eerste keer dat dit gebeurde op basis van een wet die in maart is aangenomen, die het mogelijk maakt het Nederlanderschap in te trekken vanwege de nationale veiligheid en desnoods zonder veroordeling.

De twee broers verliezen hun nationaliteit als het aan Grapperhaus ligt op basis van de oude regels, waarvoor wel een veroordeling noodzakelijk is. Ook Blok maakte hier al een keer gebruik van. Ook in dat geval was de veroordeelde in Nederland.

Het is voor het eerst dat Grapperhaus zelf besluit om het Nederlanderschap in te trekken van iemand die is veroordeeld voor een terroristisch misdrijf. Voordat hij aantrad als minister sprak hij zich uit tegen het afpakken van het staatsburgerschap van jihadisten die zich in het buitenland bij een terreurgroep hebben aangesloten. "Integendeel, je moet ze laten terugkomen", aldus Grapperhaus in 2015. De minister heeft daarna bij herhaling gezegd dat hij zich in zijn nieuwe rol gewoon achter het beleid schaart.

Grapperhaus: nationaliteit terrorist afpakken
Grapperhaus: nationaliteit terrorist afpakken (Foto: ANP)