Froome over positieve test: "Dit was geen positieve test"

Wielrenner Chris Froome lijkt geenszins van plan toe te geven dat hij misschien toch niet helemaal juist heeft gehandeld. De Britse viervoudig tourwinnaar werd tijdens de eveneens door hem gewonnen Vuelta a España betrapt op een veel te hoge concentratie van het astmamedicijn salbutamol.

Froome lost het hele verhaal echter vrij simpel op: de positieve test was volgens hem helemaal geen positieve test. "Ik heb niet meer genomen dan de toegestane hoeveelheid", beweert hij. Hoe het kan dat in zijn urine dan het dubbele werd gevonden van de - met een doktersattest - toegestane maximale hoeveelheid zegt hij niet. "Die waarheid zal uiteindelijk duidelijk worden, maar ik begrijp dat dit voor het publiek een schok is."

"Ik kan veel van de reacties begrijpen", aldus Froome. Hij maakt daarbij niet duidelijk of hij de geschrokken of juist de blije reacties bedoeld: veel mensen hadden al lang geen enkel vertrouwen in Froome en de dubieuze Team Sky-kliek, die zich met allerlei vage verhaaltjes onder verdachte zaken uit praten. 

"Gezien het verleden van het wielrennen is dit niet goed, maar dit is een andere zaak. Ik ken de regels en de limieten en ben daar nooit overheen gegaan", zo lijkt de Brit er een volgende leugen aan vast te knopen. "Bij het gebruik van mijn inhalator heb ik een duidelijke routine." Hij gaat daarbij wel voorbij aan de stelling van meerdere experts, die zeggen dat het nagenoeg onmogelijk is om alleen met een inhalator de bij Froome gemeten hoeveelheid salbutamol te bereiken.

"Ik heb alle informatie aan de UCI gegeven, om hen te helpen dit uit te pluizen." Zijn reputatie is volgens hem niet beschadigd door de positieve dopingtest die volgens hem geen positieve dopingtest was. "Ik ben een profrenner en koers al tien jaar met astma, waarvan ik de verschijnselen behandel. Dat de UCI mij om informatie vraagt om nog wat openstaande vragen in te vullen is alleen maar goed."