Hond ontvangt stembiljet

Een 66-jarige vrouw uit Amerika heeft gelijk gekregen. Ze wilde aantonen dat het als niet-Amerikaans staatsburger doodeenvoudig is om je stem uit te brengen bij de verkiezingen in de staat Washington. Ze schreef haar hond in als stemgerechtigde, hetgeen is gelukt. Maar ze heeft nu wel trammelant met justitie.

Jane Balogh schreef haar trouwe viervoeter Duncan, half herdershond en half terriër, in als stemgerechtigde. Hiermee wilde ze een vuist maken tegen een registratiewet uit 2005, waarvan te veel mensen volgens haar misbruik maken. De telefoonrekening kwam op naam van de hond, Duncan M. MacDonald, te staan en met die rekening als identiteitsbewijs registreerde ze hem als kiezer.

Eind 2006 en mei 2007 ploften dan ook daadwerkelijk kiesbriefjes op de mat. Balogh retourneerde beide keren de stembiljetten, voorzien van de tekst 'ongeldig'. Echte stemmen bracht ze niet uit. De tweede keer dat ze zo'n stembrief terugstuurde, nam een verkiezingsmedewerker contact met de vrouw op. Hij wilde opheldering over de aanwezige pootafdruk op het papier. "Met een pootafdruk kun je niet ondertekenen", blafte de man. "Wel als je een hond bent", luidde het antwoord van Balogh.

Justitie heeft de vrouw aangeboden haar van verdere rechtsvervolging te ontslaan als ze schuld bekent aan het geven van een valse verklaring aan een ambtenaar. Als alles meezit, kost het haar slechts 250 dollar en tien uur schoffelen in het park.