'Rusland probeerde Oekraïnse biatlete te naaien'

Een van de voornaamste klokkenluiders in het grote Russische staatsdopingschandal, dokter Grigory Rodchenkov, zegt dat Rusland in aanloop naar de Olympische Spelen van Sochi in 2014 een Oekraïnse biatlete 'gedopeerd' wilde zien, zodat ze van haar geen last zouden hebben op de Spelen.

Rodchenkov was de spil in het dopingsysteem en zegt van vice-minister van sport Yuri Nagornykh opdracht gekregen te hebben topbiatlete Vita Semerenko zogenaamd positief te laten testen. "Nagornykh maakte zich vooral zorgen om de Oekraïnse biatletes, die tijdens de estafette op de Spelen de grootste concurrentie voor Rusland op zouden leveren", vertelt Rodchenkov tegenover de NY Times.

Volgens Rodchenkov had Nagornykh hem opdracht gegeven Semerenko's urinemonster van de Race of Champions in Moskou - een soort demonstratiewedstrijd met internationale toppers - 'positief te maken'. Hij ging daar niet mee akkoord en overtuigde de vice-minister ervan dat een hertest van het monster aan zou tonen dat de doping in de urine geplaatst zou zijn en dat het niet door een menselijk lichaam gepasseerd was.

"Dit had ik een onschuldige atlete niet aan kunnen doen", aldus Rodchenkov. "In mijn carrière heb ik heel veel besmette Russische stalen als schoon genoteerd, maar het omgekeerde heb ik nooit gedaan." Nagornykh werd wegens het grote onderzoek naar de Russische doping ontslagen door het sportministerie. Hij was niet bereikbaar om te antwoorden op de aantijgingen van Rodchenkov.

Overigens had Nagornykh de concurrentie goed ingeschat: precies op het moment dat de spanningen tussen Oekraïne en Rusland torenhoog opliepen, werden de Russinnen in de olympische estafette verslagen door Oekraïne, met Vita Semerenko.