Biatleet Fourcade domineert op achtervolging Östersund

Biatleet Martin Fourcade heeft aangetoond geenszins van plan te zijn dit seizoen wat gas terug te nemen. De Fransman, al een jaar of zes veruit 's werelds beste biatleet, schreef tijdens de World Cup in Östersund met overmacht de achtervolging op zijn naam en boekte zo zijn eerste zege van de winter.

Fourcade maakte bij de eerste schietbeurt gelijk een fout, maar sloot op tien seconden van leiders Emil Hegle Svendsen en Mario Dolder weer aan. Andrejs Rastorgujevs en Fredrik Lindström bleven foutloos: de Let sloot aan bij Svendsen en Dolder, Lindström meldde zich in de groep met Fourcade en de gebroeders Bø.

Fourcade en Tarjei Bø schoten foutloos bij de tweede beurt en namen zo de leiding over, op dik vijftien seconden gevolgd door Svendsen, Dolder, Lindström, Johannes Thingnes Bø en de rappe Oostenrijker Julian Eberhard.

In de derde schietbeurt, in staande positie, sloeg Fourcade zijn slag: hij schoot foutloos, als enige van de zeven koplopers. Op veertig seconden werd hij gevolgd door zijn jonge landgenoot Quentin Fillon Maillet en de Sloveen Jakov Fak, terwijl Fourcade's nog altijd foutloze broer Simon als vierde de schietbaan verliet - waarbij hij wel al snel gezelschap kreeg van de snellere langlaufer Johannes Thingnes Bø.

Ook bij de laatste schietbeurt bleef Fourcade foutloos en daarmee was de strijd om de zege definitief beslist, wat de Fransman vierde met een gebalde vuist richting publiek. Fillon Maillet en Fak schoten beiden één keer mis, maar doken op plek twee en drie de slotronde in. De Noor Lars Helge Birkeland, opgeklommen van de 29e stek, volgde met Lindström en Svendsen, maar het podium leek voor hen te ver weg, terwijl de gebroeders Bø ver buiten de top-10 vielen.

Fourcade langlaufde 'rustig' naar de zege, waarbij hij onderweg zelfs nog de adem vond om broer Simon aan te moedigen. Fak toonde aan na zijn weggegooide vorige seizoen helemaal terug te zijn en versloeg Fillon Maillet in de strijd om de tweede plek.