Noors 1-2-3'tje op noordse combinatie in Noorwegen

Op de slotdag van de World Cup noordse combinatie in het Noorse Lillehammer heeft de Noorse ploeg flink uitgehaald. Nadat ze zaterdag de estafette al wonnen, was het zondag op de individuele wedstrijd ook raak.

Espen Andersen won het schansspringen en mocht dus als eerste vertrekken, achttien seconden voor landgenoot Espen Bjørnstad en 27 tellen voor de derde Noor, Harald Johnas Riiber. Die laatste twee behoorden niet tot de favorieten, maar onder meer de Japanner Akito Watabe (+0:48), de Noor Jørgen Gråbak (+0:54), de Duitser Johannes Rydzek (+1:03) en Alessandro Pittin (+1:46) uit Italië hoorden daar wel bij.

Bij het langlaufen over tien kilometer schoof het voorste deel van het veld, achter Andersen, al snel achter elkaar, waardoor de Noor al snel een groep van negen man achter zich aan had. Lang leek hij op weg naar de overwinning, want achter hem werd niet echt tempo gemaakt. Dat veranderde in de slotfase: de Noren Gråbak en Jan Schmid schroefden het tempo stevig de hoogte in en kwamen bijzonder dicht in de buurt van Andersen, die 3,4 seconden over hield aan de finish. Schmid eindigde als derde, Gråbak troefde Rydzek in een millimetersprint om plek drie af.

Beelden van de wedstrijd (Bron: YouTube)