Fenomenale zege langlaufer Klæbo, Kalla verrast Noorse dames

Op de slotdag van de World Cup langlaufen in het Noorse Lillehammer heeft Johannes Høsflot Klæbo zijn klasse nog maar eens laten zien. De 21-jarige nieuwe superster van het langlaufen won de eerste vier World Cup-wedstrijden al - variërend van sprints tot 15 kilometer klassieke en vrije stijl - en zondag was het opnieuw raak.

Dit keer stond de skiatlon op het programma: 15 kilometer in klassieke stijl, gevolgd door 15 kilometer in de vrije stijl, met een skiwissel halverwege. Na de eerste schermutselingen bleef uiteindelijk een groep van negen man over, die in de slotfase om de zege streden. Hans Christer Holund verrichtte zeer veel kopwerk, maar zijn Noorse landgenoot Martin Johnsrud Sundby sprong weg en leek de zege te pakken. Dat was echter buiten Klæbo gerekend: met een welhaast bizarre comeback op het laatste klimmetje sloot hij weer aan, waarna hij Sundby in de eindsprint volledig kansloos liet. Holund eindigde als derde, om het Noorse feest compleet te maken.

Sundby lijkt het beslissende gat geslagen te hebben, maar de aanvankelijk geloste Klæbo (geel hesje) komt er op spectaculaire wijze toch nog overheen (Bron: YouTube)

Dat Noorse feestje was er bij de dames een stuk minder duidelijk. Daar ging de skiatlon over in totaal 15 kilometer - twee keer 7,5 dus - en al vroeg trokken Heidi Weng en de Zweedse Charlotte Kalla ten strijde. Die twee bleven lang bij elkaar, tot Kalla in de slotfase de aanval opende en op fraaie wijze naar de zege langlaufde. Weng eindigde op twintig seconden als tweede, voor landgenotes Ragnhild Haga en Marit Bjørgen.