Potvis aangespoeld in Zeeland

Op het Zeeuwse strand van Domburg is vrijdag een potvis van ruim 13 meter aangespoeld. Het gaat om een mannetje, dat redelijk mager lijkt, zegt onderzoekster Lonneke IJsseldijk van de Universiteit Utrecht.

Het dier lijkt in de nacht van donderdag op vrijdag levend te zijn gestrand. Op het kadaver zijn aan de buitenkant wat verwondingen zichtbaar, vergelijkbaar met schaafplekken, die daar althans op wijzen, vertelt IJsseldijk. Ook was het kadaver nog erg vers.

De onderzoekster hoopt vooral dat het bij één blijft en dat er niet - zoals twee jaar geleden - een hele groep potvissen in Noord-Europa strandt. In januari 2016 strandden op Texel zes potvissen, waarna er binnen zes weken nog 24 aanspoelden op de stranden van Engeland en Duitsland. Zij waren volgens de onderzoekster niet ziek of ondervoed, maar waarschijnlijk verdwaald.

Doodsoorzaak
Zaterdag is onderzoek naar de doodsoorzaak van de potvis hervat nadat het tijdelijk moest worden gestaakt. Of de sectie dan ook kan worden afgerond, is niet duidelijk. Het water komt weer op in Zeeland en dan komt het kadaver van het dier onder water te liggen.

De Zeeuwen noemen de potvis inmiddels Pieter, naar de Zeeuwse natuurkundige Pieter Zeeman.

Deskundigen hopen dat het bij één potvis blijft en dat er niet - zoals twee jaar geleden - een hele groep potvissen in Noord-Europa strandt. In januari 2016 strandden op Texel zes potvissen, waarna er binnen zes weken nog 24 aanspoelden op de stranden van Engeland en Duitsland. Waarschijnlijk waren ze verdwaald.

Afzonderen
Volgens IJsseldijk is het bekend dat verzwakte walvissen zich afzonderen van hun groep en het kan zijn dat dat ook met dit dier is gebeurd. "Er zijn wel berichten dat mogelijk meer dieren in de Noordzee zwemmen en dat kan erop wijzen dat mogelijk meer dieren gaan stranden, dus het is een beetje spannend. Maar de berichten zijn nog niet bevestigd."

Wanneer het kadaver uiteindelijk weg wordt gehaald, is nog onduidelijk. Het skelet wordt mogelijk opgenomen in de nationale collectie van Naturalis.

Onderzoek naar dood Domburgse potvis hervat
Potvis aangespoeld in Zeeland (Foto: ANP)