Skiester Hütter keert terug met zege, zware val Vonn

Skiester Cornelia Hütter heeft in het Canadese Lake Louise de eerste afdaling van het World Cup-seizoen gewonnen. Voor de 25-jarige Oostenrijkse was het haar tweede zege ooit, maar wel een bijzondere: in december vorig jaar scheurde ze ongeveer alles af wat men in een knie af kan scheuren, waardoor ze lang uit de roulatie was.

In Lake Louise stond Hütter voor het eerst weer in het startpoortje en dat ging geweldig, want ze dook 0,09 seconden onder de tijd van leidster Tina Weirather uit Liechtenstein. De forse sneeuwval hielp voor de rest van de skiesters niet om in de buurt te komen, hoewel uitgerekend slalomspecialiste Michelle Gisin met startnummer 28 nog indruk maakte door binnen een seconde te blijven en plek acht in te nemen. Gelijk na haar kwam de jonge Amerikaanse Breezy Johnson naar beneden, die het met plek tien ook zeer goed deed.

Achter Weirather was de derde plek voor Mikaela Shiffrin, de dominante kracht op de slalom in de laatste jaren. Vorig jaar debuteerde Shiffrin in Lake Louise op de afdaling in de World Cup, vrijdag was het op het hoogste niveau haar derde start ooit op hét snelheidsonderdeel pur sang. Met slechts 0,30 seconden achterstand op Hütter en een derde plek deed ze dat geweldig, waarmee de strijd om de algemene World Cup nu wel heel erg Shiffrin's kant op lijkt te gaan.

Lindsey Vonn stond in 'haar' Lake Louise - ze won er onnoemelijk vaak - ook weer aan de start, maar dat ging niet goed. De Amerikaanse vloog hard de netten in en even werd gevreesd voor een zoveelste ernstige blessure. Die leek uit te blijven, want na enige minuten stond ze op en baande ze zich zelf al skiënd een weg naar beneden.

Zaterdag en zondag staan in Lake Louise nog een afdaling en super-G op het programma.

Vonn's crash (Bron: YouTube)