Takagi klopt De Jong en Wüst op 3000 meter

Schaatster Miho Takagi heeft tijdens de World Cup-wedstrijden in Calgary de 3000 meter gewonnen. De Japanse, vorig seizoen definitief doorgebroken, zegevierde daarmee voor het eerst op de drie kilometer. Ze won al eens op de 1000 meter en drie keer op de 1500 meter, waaronder beide wedstrijden dit seizoen.

Ireen Wüst verscheen al in de derde rit op het ijs en opende zoals te doen gebruikelijk ijzersterk, ruim onder het inmiddels toch stokoude Nederlands record van Renate Groenewold. Al snel gingen de rondetijden echter omhoog en Wüst strandde op 3:58,10 minuten, 0,09 seconden boven haar bijna zeven jaar oude persoonlijk record.

Takagi kwam in de volgende rit het ijs op, begon wat rustiger dan Wüst en hield het langer vol, resulterend in een sterke 3:57,09. Martina Sablikova bleef steken op 3:58,93 en eindigde als vierde, Antoinette de Jong reed in de slotrit een hele sterke wedstrijd, maar had de pure snelheid niet om Takagi te kloppen. Met 3:57,78 pakte De Jong wel de tweede plek, voor Wüst.