Aydin C. wil stilte doorbreken in beroepszaak

Webcamafperser Aydin C. wil tijdens het hoger beroep van zijn proces zijn stilzwijgen doorbreken. Dit heeft zijn advocaat Robert Malewicz vrijdag voor het gerechtshof gezegd tijdens een inleidende zitting in de rechtbank op Schiphol. Een van zijn vermeende slachtoffers was de Canadese Amanda Todd, die in 2012 op vijftienjarige leeftijd een einde aan haar leven maakte.

De 39-jarige Tilburger, die bij de rechtbank zijn kaken het gehele proces stijf op elkaar hield, was vrijdag zelf afwezig. Hij kreeg in maart bijna elf jaar cel aan zijn broek wegens de digitale stalking en afpersing van 34 minderjarige meisjes in Nederland, Noorwegen, Engeland, de Verenigde Staten en Canada en van een homoseksuele man in Nederland. Ook werd hij bestraft voor het maken en verspreiden van kinderporno, computervredebreuk, oplichting en bezit van harddrugs.

Voor de afpersingszaak van Amanda Todd is C. niet in Nederland vervolgd, omdat Canada hem zelf wil berechten. De Hoge Raad heeft voor de uitlevering groen licht gegeven, maar volgens advocaat Malewicz heeft de minister het besluit nog niet bekrachtigd.

Op vragen van het gerechtshof antwoordde de strafpleiter dat zijn cliënt bereid is vragen te beantwoorden, omdat hem inmiddels duidelijk is "wat de consequenties kunnen zijn als je alles via je advocaat laat lopen". C. heeft de beschuldigingen altijd ontkend, maar nooit iets verklaard. Dat deed hij pas in een boek dat hij in de gevangenis schreef en dat deze week verscheen. Daarin doet hij het proces tegen hem af als een gerechtelijke dwaling en schrijft hij "dat vooraf al vaststond dat ik de dader moest zijn".

Aydin C. wil stilte doorbreken in beroepszaak
Aydin C. wil stilte doorbreken in beroepszaak (Foto: ANP)