FOK! Wat een weer: eerste grote kans op gladheid

De sint brengt koude lucht mee.

Goeiedag of avond of nacht.

We hadden vandaag duidelijk een tweedeling in ons land. In het binnenland bleef het grijs en kil en ook viel er soms wat lichte regen of motregen. In het westen, en dus ook bij mij, was het veel vriendelijker weer. De zon scheen geregeld en het bleef overwegend droog. Buien waren er wel, maar die bleven door een noordelijke stroming boven zee. Ook aan de temperaturen zag je dit verschil. Waar het grijs was bleef het maar 1 tot 2 graden, maar waar de zon scheen kwam het kwik nog tot 7 graden.

Vanavond en vannacht begint de stroming iets te draaien en neemt de wind ook iets toe. Daardoor kunnen de opklaringen ook verder landinwaarts komen. De buien boven zee kunnen dan echter ook weer het land op komen. In de kustprovincies blijft het bij regen of hagel, maar als er een bui landinwaarts trekt dan kan dat ook (natte) sneeuw zijn. De temperaturen zakken daarbij tot of onder het vriespunt. Er is dus een grote kans op de eerste landelijke gladheid. Hetzij door opvriezing, hetzij door een winterse bui. In de kustprovincies blijft het boven nul en is er eerder kans op een klap onweer. Over het algemeen schommelen de minima van west naar oost tussen de +3 en -1 graad

Morgen hebben we dan een dag met wisselend weer. De zon schijnt af en toe, maar er vallen ook buien die een winters karakter kunnen krijgen. Hagel, natte sneeuw en onweer. Alles is mogelijk. De meeste buien verwacht ik toch wel in de provincies met aanvoer van over wateroppervlakten. Dus ook in Overijssel en Gelderland. Het wordt maar 4 tot 5 graden en in een bui nog wat lager, dus ook dan kans op gladheid. De wind is matig tot vrij krachtig en komt uit een westelijke richting.

Fijne avond!

Nederland
 

Regenboog in Haarlem (Foto: Raymond Dobber)

Mijn goede vriend Raymond is ook vaak buiten en maakte deze fraaie foto tijdens een bui. Heerlijk plaatje. ( Foto: Raymond Dobber)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!