Russische bobsleeërs winnen in Canada, Britten weer op podium

Bobsleeër Alexander Kasjanov heeft voor de vierde keer in zijn loopbaan een World Cup-wedstrijd gewonnen. De Rus was met Ilvir Khuzin, Vasiliy Kondratenko en Aleksei Pushkarev achter zich de beste in de viermansbob op de olympische baan van Whistler, waar hij vorig jaar ook al won.

Kasjanov en zijn mannen stonden na de eerste run nog 0,02 seconden achter de slee van de Brit Lamin Deen, maar de ervaren Rus liet de slee in de tweede afdaling als een dolle naar beneden vliegen. Deen werd wel tweede, maar gaf 0,28 seconden toe, een fors verschil voor de grote viermansbobs.

Het was voor de Britten de tweede podiumplek op rij, nadat Brad Hall bij de vorige wedstrijd in Park City derde werd. Een stukje historie werd (nog) niet geschreven: de laatste keer dat een Britse slee een World Cup-wedstrijd in de viermansbob won was Mark Tout in Cortina d'Ampezzo in 1993.

Op 0,48 seconden van Kasjanov ging de derde plek naar de Duitser Nico Walther, die een hele armada nipt voor wist te blijven. Justin Kripps uit Canada greep 0,03 seconden naast het brons, de Duitser Johannes Lochner strandde op 0,04 tellen en de Zwitser Rico Peter op 0,09 seconden.

Voor Peter eindigde de Fransman Loïc Costerg nog op de zesde plek, 0,53 seconden achter Kasjanov en 0,05 tellen achter Walther. Het was Costerg's beste resultaat ooit en de eerste keer sinds de tijden van oud-wereldkampioen Bruno Mingeon - aan het begin van de eeuw - dat een Franse slee mocht dromen van het podium.

Ivo de Bruin werd met remmers Janko Franjic, Jeroen Piek en Bror van der Zijde zeventiende.