"Dat vind ik de grootste kulwaanzin die er is"

Giovanni van Bronckhorst krijgt voorlopig nog het vertrouwen maar bij Feyenoord, maar dat is niet oneindig stelt Rob Jacobs.

Feyenoord won de laatste vijf wedstrijden in de Eredivisie niet en alle groepswedstrijden in de Champions League gingen verloren. "Uiteindelijk is de trainer altijd de kop-van-jut. Van Bronckhorst heeft de gunfactor. Het is een keurige gozer en hij is enorm geliefd. Maar ook hij wordt beoordeeld op zijn resultaten", vertelt oud-Feyenoord-trainer Jacobs in gesprek met de NOS.

Van Bronckhorst zag na de 1-0 nederlaag van dinsdag tegen Manchester City lichtpuntjes en een "wereld van verschil" ten opzichte van de 0-4 thuisnederlaag tegen de Engelsen begin september. "Dat moet je als coach niet zeggen. Manchester City was nu al geplaatst. Het is jammer om als oud-Feyenoorder te zeggen, maar je maakt geen stappen! Je krijgt voetballes en je hebt 0 euro verdiend in de Champions League. Hoe kun je nu tevreden zijn met een 1-0 nederlaag? Feyenoord in de Champions League was een zielige vertoning."

Jacobs wil niks weten van het feit dat het drukke programma invloed heeft op de resultaten. "Dan zeggen ze in het weekeinde dat ze de Champions League nog in de benen hebben. Dat vind ik de grootste kulwaanzin die er is. Ze hoeven op de terugreis toch niet te staan in het vliegtuig? Deze jongens hoeven niets anders te doen dan twee keer 45 minuten voetballen. In de bouw wordt veel harder gewerkt."

De oud-trainer stelt dat er in elke linie kwaliteit ontbreekt bij Feyenoord. "Er zijn jonge talenten ingekocht om de absente spelers te vervangen, maar die vallen niet mee. Sterker, die vallen erg tegen. Daardoor krijg je een team dat erg onzeker is. Jens Toornstra worstelt, Berghuis is wisselvallig, ga zo maar door. Als Bilal Basaçikoglu invalt, kun je als toeschouwer gerust naar huis gaan. Van zijn 100 invalbeurten is het 99 keer niks. Daar is de trainer ook verantwoordelijk voor. En steeds maar weer terugvallen op Jean-Paul Boëtius die volledig uit vorm is. Het is ook vreemd dat een talent als Emil Hansson geen kans krijgt."