Andersen pakt eerste World Cup-zege op noordse combinatie, Duitsers falen

In het Finse Ruka is vrijdag de World Cup in de noordse combinatie van start gegaan. De eerste wedstrijd werd gewonnen door de Noor Espen Andersen, zijn eerste zege ooit in de World Cup.

Het weer had flinke invloed op het eerste onderdeel, het schansspringen. Björn Kircheisen was op de negende plek de beste Duitser, maar moest wel al 1:24 minuten goedmaken op de Oostenrijker Mario Seidl, die het schansspringen won, voor Andersen, de Japanner Akito Watabe en de Oostenrijkers Martin Fritz en Wilhelm Denifl.

Johannes Rydzek en Eric Frenzel domineerden het seizoen afgelopen winter, maar in de lastige Finse omstandigheden kwamen ze er totaal niet aan te pas: Rydzek begon aan het langlaufen met 3:46 achterstand, Frenzel moest zelfs 4:31 minuten goedmaken. De terugkerende Franse grootheid Jason Lamy Chappuis stond nog verder naar achteren en startte pas bijna zeven minuten na Seidl aan het langlaufen.

Het langlaufen ging over vijf kilometer, de helft van de normale afstand, dus de verschillen waren nauwelijks goed te maken. Rydzek was de snelste op de lange latten en eindigde als negentiende, Frenzel ging niet eens van start en spaarde zijn energie. Andersen kwam al snel bij Seidl en liep in de slotfase weg, terwijl de Oostenrijker nog opgeslokt werd door de Noor Jan Schmid en Watabe, die achter Andersen als tweede en derde eindigden.

Beelden van de eerste wedstrijd van het seizoen (Bron: YouTube)