Hockeysters naar halve finales Hockey World League

De Nederlandse hockeysters zijn er in geslaagd de halve finales van de Hockey World League te bereiken. Oranje versloeg donderdagochtend in de kwartfinale China met 4-0. De goals kwamen van Lidewij Welten, Marloes Keetels, Caia van Maasakker en Frédérique Matla. Oranje treft zaterdag Zuid-Korea in de halve finales. In de poulefase werd die ploeg met 3-0 verslagen.

Wie de historische cijfers erop nasloeg moest helemaal terug naar 2003 voor de laatste nederlaag van Nederland tegen China. Op de Champions Trophy van 2003 werd het 0-1. Oranje bleef de laatste achttien duels met de Aziaten ongeslagen. Tel daar de uitstekende vorm van de formatie van Annan bij op en de overwinning leek slechts een formaliteit.

Maar Oranje had ook Argentinië gezien een dag eerder. De torenhoge favoriet in de kwartfinale verslikte zich tegen gastland Nieuw-Zeeland, dat de drie pouleduels verloor. Dat ging Nederland, waar Xan de Waard haar honderdste interland speelde, niet gebeuren, bleek wel toen Kelly Jonker al in de eerste minuut voor het Chinese goal opdook en maar net mistastte op een scherpe voorzet.

De vroege goal kwam er toch toen Lidewij Welten in de zesde minuut in de cirkel een verdediger omspeelde en scoorde. Aan die actie ging een prachtige pass van Carlien Dirkse van den Heuvel vooraf, die vanuit de draai blindelings haar aanvaller wist te vinden. Een mooi voorbeeld van hoe de ploeg op elkaar ingespeeld is.

Welten was wederom een paar keer gevaarlijk voor Oranje. In de cirkel bal aannemen en even van de stick laten stuiteren op de Chinese verdediging. Simpel doch doeltreffend. Het leverde Oranje zomaar twee strafcorners op. Caia van Maasakker schoot één daarvan ziedend hard op de plank: 3-0.

Daarvoor had aanvoerder Marloes Keetels Oranje op 2-0 gezet na een snel genomen vrije bal in de 23 van de tegenstander. Dat doelpunt leverde een koddig moment op. De Chinese bondscoach Jamilon Mülders had vanaf de kant een overtreding gezien en instrueerde zijn speelsters om een referral aan te vragen. Dat deden de dames ook, maar door de afstand en de taalbarrière tussen hen en de Duitse oefenmeester leken ze geen idee te hebben waarvoor ze dat eigenlijk deden. Vervolgens hadden ze ook problemen om een vermeende Nederlandse overtreding in het Engels aan de arbitrage kenbaar te maken. De videoscheidsrechter werd uiteindelijk alsnog ingeschakeld, maar daarop was geen enkel vergrijp van Oranje te zien.

Matla maakte ook nog de 4-0 na een sierlijke actie van Laurien Leurink over de achterlijn. Het is de grootste Nederlandse zege op China sinds de 6-1 zege op het wereldkampioenschap van 2006. Indrukwekkender nog is de clean sheet van Oranje. Al acht wedstrijden op grote toernooien op rij, kreeg Nederland geen tegendoelpunt te verwerken. De laatste tegentreffer kwam van Spanje, in de openingswedstrijd van het Europees kampioenschap in augustus. In veertien van de laatste zeventien duels hield Oranje de nul.

Verdediger Van Maasakker sprak haar dank uit aan de totale ploeg. "Het staat in niet-balbezit goed. Maar het zijn niet alleen de verdedigers. Het zijn ook de spitsen die terugzakken en meteen druk zetten, waardoor wij weer makkelijker voor de man kunnen komen. Iedereen werkt daar hard voor. Daar hebben we ook veel aandacht aan besteed en ik ben blij dat dat zo goed gaat."

Nederland – China 4-0 (2-0)
'4 Lidewij Welten 1-0
'23 Marloes Keetels 2-0
'52 Caia van Maasakker 3-0 (sc)
'57 Frédérique Matla 4-0