Marathondebat wet-Hillen begonnen in Kamer

In de Tweede Kamer is het marathondebat begonnen over de afschaffing van de wet-Hillen. 50PLUS en PVV willen met een spreektijd van 35 uur zorgen dat de regeling die huizenbezitters met een (bijna) afgeloste hypotheek een belastingvrijstelling geeft, ten minste een jaar later wordt afgeschaft.

Het debat begint met de SP die een half uur spreektijd heeft. Daarna komt Martin van Rooijen van 50PLUS die 900 minuten heeft aangevraagd. Later volgt dan nog PVV'er Edgar Mulder met zelfs 1200 minuten spreektijd. Beide oppositiepartijen willen het belastingvoordeel voor huizenbezitters behouden.

Het kabinet wil de wet-Hillen afschaffen, uitgesmeerd over dertig jaar. Om daar in 2019 mee te kunnen beginnen moet uiterlijk deze week duidelijk worden hoe de wet er ongeveer uit komt te zien, heeft de Belastingdienst aangegeven. Daarom moet er deze week in de Tweede Kamer over worden gestemd.

Door een vertragingstactiek (in Amerika hebben ze het dan over een filibuster) hopen Van Rooijen en Mulder te verhinderen dat er deze week nog over kan worden gestemd.

Marathondebat wet-Hillen begonnen in Kamer
Marathondebat wet-Hillen begonnen in Kamer (Foto: ANP)