Schwalbe beslist professioneel kickboksgevecht

Schwalbes in het voetbal zijn tegenwoordig gemeengoed, maar in het professioneel kickboksen zie je ze niet vaak. De bekendste schwalbe in het kickboksen is misschien wel die van Remy Bonjasky tijdens de K-1-finalepartij tegen Badr Hari in 2008. Dit weekend was Ibrahim El Boustati de hoofdrolspeler in een klucht, tijdens het gevecht tegen Ulrik Bokeme tijdens kickboksgala Enfusion Live 56 in Groningen.

De controverse begon, nadat de veel sterkere Bokeme El Boustati in de eerste ronde zwaar naar de grond sloeg met een verlammende stoot op de lever. De scheidsrechter besloot echter om enorm laat te beginnen met tellen en zo gebeurde het dat de Marokkaanse Nederlander geen 8 seconden rust kreeg, maar zelfs meer dan een halve minuut hersteltijd. De grote man bij Enfusion was echter nog steeds niet voldoende hersteld en Bokeme stond klaar om de genadeklap uit te delen, ware het niet dat de scheidsrechter opvallend genoeg wat communicatieproblemen met de tijdswaarneming had en zo de 22-jarige El Boustati nog wat extra hersteltijd gunde.

Met nog achttien seconden op de klok klonk tot verrassing van iedereen inclusief de scheidsrechter opeens de bel voor het einde van de ronde. De Zwitser sloeg nog een aantal keer goed door, waarna de scheidsrechter officieel het einde van de ronde aangaf. De nog steeds zwaar aangeslagen El Boustati wist dat Bokeme na het luiden van de bel had geslagen en dook als een stervende zwaan naar de grond, waarna hij doodstil bleef liggen, ogenschijnlijk knock-out. Teammaatjes van beide vechters probeerden daarna zelf nog een gevecht aan te gaan in een beschamende vertoning.

Tot de verbazing van iedereen werd Bokeme uiteindelijk gediskwalificeerd voor het slaan na het luiden van de bel, mede dankzij het slechte optreden van de scheidsrechter en het onsportieve toneelspel van El Boustati.


Tel zelf eens tot acht  (Bron: Youtube)

Verklaring Enfusion
De kickboksorganisatie kwam al snel met een officiële verklaring. 'Enfusion zal vandaag de camera beelden vrij geven van de partij vanuit alle hoeken. De bond heeft de beelden opgevraagd en wil de zaak intern onder de loep nemen. Nogmaals, maar beter 1x teveel gezegd dan te weinig: De bond en Enfusion zijn 2 geheel op zich staande organisaties, die beiden totaal onafhankelijk van elkaar functioneren. Enfusion heeft niets met jury beslissingen te maken, maar verstrekt uitsluitend het beeld materiaal en laat de beslissing aan de bond. Verder willen wij erbij vermelden dat beide vechters, zowel Boustati als Bokeme Enfusion contracted fighters zijn. Wij wachten, net als de fans, met spanning op de uitspraak van de bond.'

Verklaring El Boustati
Maandagmiddag heeft het lijdend voorwerp van de klucht een sympathieke verklaring op Instagram gezet. 'Afgelopen zaterdag vocht ik een rematch partij tegen de zwitser Bokeme. Tijdens de partij ben ik geraakt waardoor ik de partij niet door kon vechten. Uit nood heb mij laten meeslepen in een domme fout. Bij deze draag ik de overwinning op aan Ulrike Bokeme. Ik wil mij verontschuldigen aan alle mensen en organisaties die ik benadeeld heb.'

Een nobel gebaar van de populaire kickbokser, maar Enfusion heeft in hun regels opgenomen dat jurybeslissingen niet veranderd kunnen worden. Verder mogen vechters zich niet negatief uitlaten over beslissingen van de organisatie. Ook mogen vechters discutabele beslissingen niet aanvechten of protest aandienen. Het is dus nog maar de vraag wat Enfusion met deze verklaring van de vechter zal doen, aangezien hun regels en statuten de rechten van vechters bij misstanden reduceert tot bijna nul.

Jaraya-gate
Hoezeer de organisatie zich laat leiden door beslissingen van de bond bleek namelijk na de misdragingen van een ander groot talent bij Enfusion, Mohammed Jaraya. Deze sloeg afgelopen juni na een verloren gevecht een jurylid hard in het gezicht en kreeg van de bond twee jaar schorsing. Aangezien de bond officieel alleen over Nederlandse gala's autoriteit heeft, besloot Enfusion hun commercieel interessante vechter dan maar alleen in het buitenland in te zetten om zo de straf van de Nederlandse bond te omzeilen. Een bizar voorbeeld van de organisatie die de kickbokssport niet veel goeds heeft gedaan. Enfusion strafte Jaraya uiteindelijk enigzins door zijn startbewijs voor een lucratief toernooi in Dubai in te trekken. 

De Zwitser Bokeme heeft slechts een klein bericht uitgedaan. 'Vrienden, ik heb gewonnen en verder wil ik hierover niets kwijt.' 

Een verklaring, geheel in stijl met de strenge regels van Enfusion...