Privacy gezochte crimineel verder ingeperkt

Binnenkort kan de politie sneller een beroep doen op burgers bij het opsporen van criminelen. Hoofdofficier van justitie en landelijk portefeuillehouder opsporingsberichtgeving Diederik Greive laat aan De Telegraaf weten dat de Aanwijzing Opsporingsberichtgeving per 1 december verandert.

Dat zijn de regels rond het tonen van beelden en het melden van de identiteit van een voortvluchtige. Het recht op privacy van verdachten wordt in de nieuwe Aanwijzing verder ingeperkt.

"Zelfs als we geen zaak hebben, kunnen we voor een goede en slagvaardige opsporing de identiteit van iemand prijsgeven, ter voorkoming van een misdrijf of nieuw misdrijf. Een alertering bijvoorbeeld", zegt Greive. Alle mogelijke kanalen worden daarvoor ingezet.

Greive verwacht geen problemen met privacywaakhonden. "We zetten al jaren opsporingsberichtgeving in als instrument. De inzet leidt niet vaak tot een klacht. En bovendien: criminelen die 'on the run' zijn, gaan ons niet bellen met een klacht." Wel geeft hij aan dat ieder besluit goed moet worden onderbouwd.

Ben je benieuwd wat de opsporingsdiensten verder doen om criminelen te pakken? Kijk dan vanavond op NPO3 naar weer een nieuwe aflevering van Hunted. Live meepraten kan natuurlijk hier op het forum.

Privacy gezochte crimineel verder ingeperkt
Privacy gezochte crimineel verder ingeperkt (Foto: ANP)