FDP stapt uit Duitse coalitiebesprekingen

De onderhandelingen over de vorming van een nieuwe regeringscoalitie in Duitsland zijn gestaakt. De liberale FDP heeft de gesprekken over een zogenoemde Jamaica-coalitie beëindigd, laat een woordvoerder van de fractie weten.

De CDU, zusterpartij CSU, de liberale FDP en de Groenen lukten het zondagavond niet om de besprekingen af te ronden. De partijen hadden een ultimatum voor 18.00 uur zondagavond gesteld, maar dat verliep zonder dat een akkoord werd gemeld.

Volgens bronnen rond de onderhandelingen wilden de besprekingen vooral op het gebied van immigratie niet vlotten. Bij dit onderwerp staat de CSU een strenger beleid voor dan CDU, FDP en vooral de Groenen. De CSU wil maximaal 200.000 migranten per jaar toelaten, maar de Groenen willen een soepeler beleid. Naar verluidt zag de FDP gezien die verschillen geen werkbare samenwerking meer ontstaan.

Bondskanselier Angela Merkel (CDU) had eerder ingezet op het afronden van de onderhandelingen afgelopen donderdag. Ondanks besprekingen tot laat in de nacht lukte dat niet. Indien ze de partijen binnen drie dagen niet opnieiuw om tafel krijgt, heeft ze nog drie opties. Ze kan proberen de centrumlinks coalitie met de SDP nieuw leven in te blazen, maar die partij lijkt dit niet te willen. Anders kan ze een minderregering op touw zetten. Of ze kan als laatste redmiddel nieuwe verkiezingen uitschrijven.

FDP stapt uit Duitse coalitiebesprekingen
FDP stapt uit Duitse coalitiebesprekingen (Foto: ANP)