Bijna maximale score shorttrackploeg voor startplekken Olympische Spelen

De Nederlandse shorttrackers hebben in het wereldbekerseizoen bijna alle startbewijzen voor de Olympische Spelen van Pyeongchang binnengeleept. Alleen op de 1500 meter bij de heren zullen twee Nederlanders mogen starten. Op de overige achtstanden mogen drie landgenoten in actie komen. Ook de mannen en vrouwen van de ploegenachtervolging zijn van de partij. 

in Boedapest, Dordrecht, Shanghai en Seoul op één startpositie na (1500 meter heren) het maximaal aantal startplekken voor de Winterspelen in Pyeongchang veroverd.

Voor aanvang van de wereldbekerwedstrijd in Seoul was het nog spannend of de Nederlandse relayploegen zich zouden plaatsen voor de Olympische Spelen. Maar het dames- en herenkwartet slaagden met vlag en wimpel. De dames wonnen de achtervolging en de heren werden tweede. Beide ploegne werden uiteindelijk vijfde in het klassement. Daardoor gaan er in ieder geval tien Nederlandse shorttrackers (vijf dames en vijf heren) naar de Winterspelen in 2018.

Voor de individuele afstanden geldt dat Nederland na vier WB-wedstrijden drie shorttrackers bij de beste 32 (geschoond voor drie per land) op de 500 en 1000 meter moet hebben staan. Op de 1500 gaat het om bij de beste 36 te eindigen. De vrouwen slaagden in die missie. Bij de heren lukte dat wel op de 500 en 1000 meter, maar niet op de schaatsmijl. 

Door de ranking op te schonen schoof Daan Breeuwsma op van de veertigste naar de 37ste plek en kwam daarmee één plek te kort om het laatste individuele startbewijs veilg te stellen. Het shorttracktoernooi wordt tijdens de Olympische Spelen op 10, 13, 17, 20 en 22 februari verreden.