Judoka Franssen pakt goud na 13 maanden afwezigheid

Juul Franssen heeft haar rentree op de tatami zaterdag bekroond met een gouden medaille bij de Grand Prix in Den Haag. In de klasse tot 63 kilogram was de 27-jarige judoka in de finale te sterk voor de Britse Alice Schlesinger.

Schlesinger stapte in de finale meermalen met beide voeten van de mat. Toen ze dat tijdens ook de golden score opnieuw deed, gaf de scheidsrechter haar een straf waardoor Franssen zou winnen.

Naast de eerste plaats van Franssen had Nederland nog meer succes in deze klasse. Sanne Vermeer pakte het brons door in de herkansingen te winnen van de Canadese Catherine Beauchemin. Iris Iwema mocht ook voor brons strijden, maar de Nederlandse verloor van andere Canadese, Stefanie Tremblay.

De judocarrière van Franssen leek eerder dit jaar voortijdig ten einde te zijn gekomen door een conflict met de judobond. De 27-jarige judoka weigerde zich te schikken in de plannen van de bond om centraal te trainen in Papendal.

Na een lange juridische strijd, waarin Franssen uiteindelijk in het gelijk werd gesteld, kwam de judoka pas eind september tot een akkoord met de bond. Daardoor kon Franssen zaterdag na ruim een jaar zonder wedstrijden haar rentree maken in Den Haag.

"Ik wou weer dat judopak aan, ik wou weer de arena binnenlopen", zei Franssen na afloop van de finale tegenover de NOS. "Het was een adrenalinekick van hier tot Tokio."