Duitse bobsleeŽrs kloppen Canadezen in ongekend spannende wedstrijd

In het bobsleeën zitten de resultaten in de viermansbob nog wel eens dicht bij elkaar, maar de World Cup-wedstrijd in Park City van vrijdagavond gaf daar nog wel een andere dimensie aan: maar liefst negen teams eindigden binnen 0,15 seconden tijdens de eerste viermanswedstrijd van het seizoen.

Na de eerste run was de leiding in handen van de Duitser Johannes Lochner en zijn mannen, slechts 0,02 seconden voor landgenoot Nico Walther en 0,04 tellen voor de Brit Lamin Deen. De Canadees Chris Spring gaf 0,08 seconden toe, diens landgenoot Nick Poloniato strandde op 0,11 seconden en de Rus Alexander Kasjanov stond op 0,14 tellen zesde.

In run twee zou alles nog veel dichter bij elkaar komen. Ten eerste was een derde Canadees, Justin Kripps, aan de beurt: hij stond tiende na run één, maar zette een nagenoeg foutloze afdaling neer en bleef maar plekken stijgen. Zo ging de run van Kasjanov de mist in - hij eindigde als tiende op 0,26 seconden - en Deen viel terug naar plek acht, op 0,14 seconden. 

Poloniato en zijn mannen kwamen tot een redelijke tijd en pakten plek zes, zijn beste prestatie ooit. De Letse startraket van Oskars Melbardis, aangevoerd door de enorme remmer Daumants Dreiskens, kwam van de zevende plek naar voren en eindigde als gedeeld vierde, samen met Lochner. De Duitser kon namelijk niet tippen aan de tijd van Kripps en ook Spring ging hem voorbij.

De zege ging echter naar Walther, die de Canadezen Kripps en Spring uiteindelijk 0,03 en 0,06 seconden voor wist te blijven. Lochner en Melbardis eindigden beiden op 0,07 seconden, Poloniato op 0,09, de Amerikaan Cody Bascue op 0,12, Deen op 0,14 en wereldkampioen Francesco Friedrich uit Duitsland strandde op 0,15 tellen op plek negen.

De Nederlander Ivo de Bruin, met remmers Jeroen Piek, Janko Franjic en Bror van der Zijde, eindigde als negentiende op 0,95 seconden van Walther.

Walther wint de zeer spannende wedstrijd (Bron: YouTube)