Van Bommel: "Je bent als trainer ook een halve psycholoog"

Mark van Bommel heeft zijn ogen uitgekeken tijdens zijn stageperiode bij PSV-trainer Phillip Cocu. De oud-prof werkt hard aan zijn trainerscarrière. "De praktijk leert je zo ontzettend veel meer", vertelt Van Bommel in gesprek met De Telegraaf. "Je kunt alles wel bespreken in de klas. Maar de periode dat ik bij Phillip Cocu meeliep, vond ik fascinerend."

"Hij was met alles bezig. Trainingen, besprekingen, analyses, de pers vraagt veel tijd. Je bent als trainer ook een halve psycholoog. Je leert aanvoelen wanneer je de groep moet aanpakken, wanneer je één op één met een speler het gesprek aangaat en hoe iedereen reageert."

Van Bommel is momenteel werkzaam in de jeugdopleiding van PSV. Tijdens zijn werkzaamheden maakt hij gebruik van data-analisten en wetenschappers, maar een goede mentaliteit bij jeugdspelers blijft het belangrijkste.

"Jaap Stam, Ruud van Nistelrooy en ik behoorden nooit tot de besten in de jeugd en kwamen tot onder 17 niet in aanmerking voor Oranje-teams. Maar we gaven dag en nacht honderd procent."