Frankrijk verslaat 'voorkeurskandidaat' Zuid-Afrika om strijd WK rugby 2023

Frankrijk mag het wereldkampioenschap rugby in 2023 organiseren. Dat hebben de stemgerechtigde leden van World Rugby Council (WRC) besloten. Na twee stemronden kwam Frankrijk als winnaar uit de bus. 

Het is de tiende editie van het WK rugby. Frankrijk kreeg de voorkeur boven Ierland en Zuid-Afrika. Met de keuze voor Frankrijk wordt de uitkomst van een evaluatierapport genegeerd. Het bestuur had daarin Zuid-Afrika naar voren geschoven als beste kandidaat. In de eerste stemronde kreeg Frankrijk 18 stemmen, Zuid-Afrika 13 en Ierland 8. De Ieren vielen af, waarna Frankrijk met 24-15 de beslissende stemming won. 

Het is de tweede keer dat het mondiale eindtoernooi in Frankrijk zal worden gehouden. Eerder gebeurde dat in 2007 toen er wel enkele wedstrijden in Ierland en Wales werden gespeeld. Het afgelopen WK twee jaar geleden had plaats in Engeland en werd gewonnen door Nieuw-Zeeland. Het komende WK over twee jaar zal in Japan worden gehouden.

Bernard Laporte, de baas van de Franse bond, had zich negatief uitgelaten over het evaluatierapport. Volgens hem bevatte het rapport een hoop fouten en stond het vol onzin. "Het was een enorme uitdaging voor ons. We hadden net als Zuid-Afrika en Ierland, een goed bid", klonk hij na de verkiezing in Londen al heel wat milder. "We doen ons best en beloven een geweldig WK."