Rutte weer onder vuur over dividendbelasting

Oppositiepartijen hebben premier Mark Rutte weer onder vuur genomen over de omstreden afschaffing van de dividendbelasting. Het gaat hier om de taks op de winstuitkering (dividend) aan aandeelhouders. De oppositie riep hem op het plan in de prullenbak te gooien.

Partijen van GroenLinks tot PVV voelden de premier woensdagmiddag in een debat opnieuw aan de tand over het besluit. Zij namen geen genoegen met de tekst en uitleg die Rutte tot nu toe gaf in eerdere debatten en in een brief.

De premier zegt dat het schrappen nodig is voor behoud van grote bedrijven en banen, maar de oppositie klaagt dat hij deze bewering niet hard kan maken. Volgens sommige partijen riekt het naar chantage door multinationals. "Wie is de baas in Nederland?", laakte Jesse Klaver (GroenLinks) de opstelling van Rutte. Hij sprak over een schimmige besluitvorming.

'Wanbeleid'
Ook andere partijen kritiseren het "weggeven" van ieder jaar 1,4 miljard euro aan aandeelhouders. Dat bedrag kan beter naar bijvoorbeeld de zorg of het onderwijs. Emile Roemer (SP) noemt het een kulargument dat internationale bedrijven zouden vertrekken zonder afschaffing van de dividendtaks. Het zou ook geen enkel positief effect hebben op de werkgelegenheid.

"Kies voor onze eigen mensen en hou op met het spekken van buitenlandse aandeelhouders", stelde Geert Wilders (PVV). Hij sprak over puur wanbeleid en kondigde een oproep aan om het kabinetsbeleid af te keuren (motie van afkeuring). Lodewijk Asscher (PvdA) zei de afschaffing slecht te vinden voor de reputatie van Nederland als land van belastingontwijking. "Doe het niet!". 50PLUS sprak over een schandvlek op de start van het nieuwe kabinet.

Rutte weer onder vuur over dividendbelasting
Rutte weer onder vuur over dividendbelasting (Foto: ANP)