Motorcoureur Martin pakt eindelijk eerste GP-zege, Bendsneyder 12e

Motorcoureur Jorge Martin heeft op de valreep nog zijn eerste zege in de Grand Prix-racerij gepakt. In de laatste race van het Moto3-seizoen, in Valencia, was de Spanjaard mede door een vroege crash ongenaakbaar.

Martin pakte bij de start vanaf poleposition de leiding, voor Gabriel Rodrigo en wereldkampioen Joan Mir, met Enea Bastianini en de Japanners Ayumu Sasaki en Tatsuki Suzuki daar weer achter. Bo Bendsneyder kende vanaf plek tien geen lekkere start en moest drie plaatsen inleveren.

Na twee ronden reed Rodrigo nog altijd op de tweede plek, maar voor de Argentijn is het bepaald geen gegeven dat hij overeind blijft. Dat bleek: vanaf positie twee ging hij al snel onderuit, zijn negentiende crash dit seizoen. Het was ideaal voor Martin, want de Spanjaard had plotseling een relatief groot gat achter zich naar een groep met onder meer Rodrigo's teamgenoot, Juanfran Guevara, Bastianini, Sasaki en Fabio di Giannantonio.

Vier ronden later reed Di Giannantonio weer uiterst sterk, tot het fout ging: op het rechte stuk tikte hij bij ruim 220 kilometer per uur het achterwiel van Marcos Ramirez aan, waarna de Italiaan hard tegen het asfalt smakte. Iedereen lette gelukkig op en hij kwam er ogenschijnlijk ongedeerd vanaf.

Halverwege de race was er voor Martin nog niks aan de hand: hij reed vijf seconden voor de rest en was hard op weg naar zijn eerste Moto3-zege ooit. De pas 16-jarige Dennis Foggia maakte ondertussen grote indruk: in pas zijn derde Grand Prix ooit reed hij van de vijftiende naar de tweede plek, met nog ruim tien ronden te rijden.

In de slotfase veranderde aan de leiding van Martin niks meer, waarmee hij na acht polepositions en tig podiumplekken ook eindelijk zijn eerste zege pakte.  De groep daarachter vocht hard en uiteindelijk was het Mir die plek twee pakte, voor Ramirez, Romano Fenati, Bastianini en Foggia. Bendsneyder eindigde na een wat onzichtbare race als twaalfde.

Doordat Mir niet won blijft Valentino Rossi overigens houder van het record wat meeste zeges in één seizoen in de lichtste klasse betreft: Il Dottore won er in 1997 elf, Mir blijft op tien steken, net als Marc Marquez in 2010 en Fausto Gresini in 1987.