Next Gen Finals beginnen met zege Rublev, nederlaag Khachanov

In Milaan zijn de ATP Next Gen Finals van start gegaan, het eindejaarstoernooi voor 's werelds beste tennissers tot 21 jaar - minus Alexander Zverev, die meedoet aan de World Tour Finals.

Het toernooi kent een aantal nieuwe regels, de een meer opvallend dan de ander. De wedstrijden gaan om drie gewonnen sets, maar die sets zijn wel korter: het gaat om vier gewonnen games in plaats van zes of zeven, bij 3-3 volgt een tiebreak. Deuce en voordeel bestaan niet meer, na 40-40 volgt gewoon een beslissend punt.

Na een netservice wordt geen let meer gegeven: als de bal via de netrand in valt, speelt men gewoon door. Via een headset mogen de spelers, hoorbaar voor TV-kijkers, met hun coach overleggen - tijdens ATP-toernooien is dat niet toegestaan - en lijnrechters worden vervangen voor het Hawkeye-systeem.

Tussen de punten door hebben spelers 25 seconden de tijd om klaar te zijn voor het volgende punt. Dat is doorgaans al het geval, maar in Milaan wordt het met een klok bijgehouden en verliest iemand het punt als hij niet op tijd klaar is. Daarnaast verdwijnen de dubbellijnen van de baan en mogen toeschouwers hun plaats verlaten wanneer ze willen - dit is storend voor de spelers en dus wordt dat normaal alleen toegestaan als het spel even stil ligt.

Met al deze nieuwe regels, die vooralsnog alleen op dit toernooi van toepassing zijn, begon men aan het toernooi. De als eerste geplaatste Rus Andrey Rublev (ATP-37) had het onverwacht moeilijk met de Italiaanse wildcardspeler Gianluigi Quinzi (ATP-306), die er een tiebreak in de beslissende set van maakte, maar die wel verloor: Rublev won met 1-4, 4-0, 4-3 (3), 0-4, 4-3 (3).

In dezelfde groep stond de Canadees Denis Shapovalov (ATP-51) tegenover de Zuid-Koreaan Chung Hyeon. De mondiale nummer 54 verloor set één, maar klopte de pas 18-jarige Shapovalov alsnog: 1-4, 4-3 (5), 4-3 (4), 4-1. In groep B ging de Rus Karen Khachanov (ATP-45) onderuit tegen landgenoot Daniil Medvedev (ATP-65): 2-4, 4-3 (6), 4-3 (3), 4-2. Borna Coric, 48e van de wereld, was tot slot te sterk voor de mondiale nummer 55, de Amerikaan Jared Donaldson: 4-3 (2), 4-1, 4-3 (5).