Kamworor wint fraaie marathon New York, Butter maakt indruk

Geoffrey Kamworor heeft de 47e editie van de marathon van New York gewonnen. De Keniaan boekte zo zijn eerste zege ooit in een grote marathon, nadat hij in Berlin al twee keer derde en een keer vierde werd.

Het werd een fraaie editie van de marathon, waar al snel duidelijk was dat het niet om de tijd ging. Een relatief grote groep bleef lang bij elkaar, met onder meer Michel Butter en Koen Naert. De Nederlander en de Belg werden na ruim tien kilometer gelost, maar sloten toch weer aan en bleven lang met de toppers meelopen.

Vanaf ongeveer 35 kilometer begonnen de op papier wat mindere goden in vrij rap tempo te lossen, waaronder Butter en Naert. Kamworor bleef uiteindelijk alleen over, maar landgenoot Wilson Kipsang was nooit ver weg. In de laatste meters zette Kipsang nog een forse sprint in, maar de ex-wereldrecordhouder kwam drie seconden tekort en zag Kamworor zegevieren in 2:10.53 uur. Met 2:12.39 eindigde Butter op een knappe zesde plek, Naert werd met 2:13.21 achtste.

Bij de vrouwen konden de Amerikanen aan het feest. De Keniaanse Mary Keitany was op jacht naar haar vierde overwinning op rij en liep lang vooraan mee. Dat deden echter wel meer vrouwen, waaronder de Italiaanse marathondebutante Sara Dossena, ex-langlaufster Eva Vrabcova uit Tsjechië en de Amerikaanse Shalane Flanagan.

Zij was het die in de slotfase veel te sterk bleek voor de rest en na 2:26.53 uur kwam Flanagan als eerste binnen in haar tweede echte stadsmarathon - ze liep al wel de Amerikaanse olympische trials en de olympische marathon in zowel 2012 als 2016. Ze was zo de eerste Amerikaanse winnares in New York sinds Miki Gorman in 1977 zegevierde. Op een minuut en één seconde van Flanagan eindigde Keitany als tweede.